Теодора (Византийска империя)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Теодора.

Теодора
византийска императрица
Tetarteron-Theodora-sb1838.jpg
Тетратерон на Теодора с изображение на Исус Христос (вляво)
Лични данни
Управление първо управление:1042
второ управление:1055-1056
Коронация 1055
Родена 984
Константинопол
Починала 31 август 1056
Константинопол
Предшествана от Михаил V Калафат
Константин IX Мономах
Наследена от Константин IX Мономах
Михаил VI Стратиот
Династия Македонска династия
Баща Константин VIII
Майка Елена Алипина
Теодора в Общомедия

Теодора (на гръцки: Θεοδώρα 984 – 31 август 1056) е византийска императрица. Тя е съимператрица от 19 април до 11 юни 1042 и пълновластна императрица от 11 януари 1055 до смъртта си след 31 август 1056 година, когато управлява Източната римска империя или Римската империя през Средновековието, която често се нарича Византийска империя. Тя е последният монарх от Македонската династия, която управлява империята повече от двеста години.

Тя е дъщеря на Константин VIII и Елена Алипина. Притежавайки силен и непреклонен характер, Теодора отказва предложението за женитба на вероятния наследник Роман III Аргир, който след това, през 1028 година се жени за сестра ѝ Зоя.

Въпреки, че живее в уединение, Теодора предизвиква ревността на Зоя и под претекст за заговор с Пресиян II е интернирана в манастир.

На 19 април 1042, придобилото популярност движение и причинило детронацията на Михаил V Калафат, води до възкачването ѝ като съимператрица, заедно със сестра си Зоя. След два месеца на активно участие в управлението заедно със сестра си, тя позволява, да бъде заменена от новия съпруг на Зоя, Константин IX Мономах на 11 юни 1042 година. Независимо от това, Теодора се разглежда като императрица заедно със сестра си и зет си по времето на цялото им царуване. Сестра ѝ умира през 1050 година.

Самостоятелно управление[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на Константин IX на 11 януари 1055 година, въпреки своите седемдесет години, Теодора бързо си възвръща правата над управлението и осуетява опита да бъде заменена от наместника на тема България - Никифор Протеуон.

С непоколебимите си управленски способности, тя успява да контролира непокорните благородници и възпира множество злоупотреби, но проваля репутацията си, заради прекомерната суровост към личните си врагове и неправомерното назначение на слуги си за съветници, в това число и влиятелния министър Лъв Параспондил. Фракцията на Лъв е заинтересована от запазването на контрола си над правителството, посредством възрастната императрица.

Теодора заболява тежко на 31 август 1056 година и няколко дни по-късно умира. Тъй като няма деца и е последната от династията си, по препоръка на Лъв, тя избира един от приближените си, бившият военен министър Михаил VI Стратиот, за свой наследник.

Михаил VI не е родственик на великата македонска династия, която управлява Византийската империя в продължение на 189 години и не получава широка подкрепа. Тази липса на подкрепа води до поредица от конфликти за престола между различни благородни родове, което продължава от 1056 до 1081 година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • The Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, 1991.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Theodora the Macedonian“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
Зоя]]) Византийски император (1042 – (със Зоя (императрица)) Михаил V Калафат
Константин IX Мономах Византийски император (1055 г. – 1056 г.) Михаил VI Стратиот
     Портал „Македония“         Портал „Македония