Теодора (Византийска империя)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Теодора.

Теодора
Θεοδώρα
византийска императрица
Тетратерон на Теодора с изображение на Исус Христос (вляво)
Тетратерон на Теодора с изображение на Исус Христос (вляво)

Родена
около 984 г.
Починала
Погребана Свети Апостоли, Турция
Управление
Период 19 април – 11 юни 1042
11 януари 1055 – 31 август 1056
Коронация 1055
Предшественик Михаил V Калафат
Константин IX Мономах
Наследник Константин IX Мономах
Михаил VI Стратиот
Семейство
Род Македонска династия
Баща Константин VIII
Майка Елена Алипина
Братя/сестри Зоя
Деца Михаил V Калафат
Теодора в Общомедия

Теодора (на гръцки: Θεοδώρα) е византийска императрица. Тя е съимператрица от 19 април до 11 юни 1042 и самодържавна императрица от 11 януари 1055 до смъртта си след 31 август 1056 година, когато управлява Византийска империя. Тя е последният монарх от Македонската династия, която управлява империята повече от двеста години.

Произход и ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Родена е през 984 година в Константинопол. Дъщеря е на Константин VIII и Елена Алипина.

Притежавайки силен и непреклонен характер, Теодора отказва предложението за брак на вероятния наследник Роман III Аргир, който след това, през 1028 година се жени за сестра ѝ Зоя. Въпреки че живее в уединение, Теодора предизвиква ревността на Зоя и под претекст за заговор с Пресиян II е заточена в манастир.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Съимператрица[редактиране | редактиране на кода]

На 19 април 1042 г. придобилото популярност движение, причинило детронацията на Михаил V Калафат, води до обявяването ѝ за съимператрица на сестра ѝ Зоя. След два месеца на активно участие в управлението заедно със сестра си, Теодора позволява да бъде заменена от новия съпруг на Зоя, Константин IX Мономах, на 11 юни 1042 година. Независимо от това, Теодора е почитана като императрица заедно със сестра си и зет си по времето на цялото им царуване. Сестра ѝ умира през 1050 година.

Самостоятелно управление[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на Константин IX на 11 януари 1055 година, въпреки своите седемдесет години, Теодора бързо си възвръща правата над управлението и осуетява опита да бъде заменена от наместника на тема България – Никифор Протевон. С непоколебимите си управленски способности тя успява да контролира непокорните благородници и възпира множество злоупотреби, но проваля репутацията си заради прекомерната суровост към личните си врагове и неправомерното назначение на слугите си за съветници, в това число и влиятелния министър Лъв Параспондил. Фракцията на Лъв е заинтересована от запазването на контрола си над правителството посредством възрастната императрица.

На 31 август 1056 година Теодора заболява тежко и умира няколко дни по-късно. Тъй като няма деца и е последната представителка на династията, по препоръка на Лъв тя избира за свой наследник един от приближените си – бившия военен министър Михаил VI Стратиот. Михаил VI не е родственик на великата Македонска династия, която управлява Византийската империя в продължение на 189 години и не получава широка подкрепа. Тази липса на подкрепа води до поредица от конфликти за престола между различни благородни родове, което продължава от 1056 до 1081 година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • The Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, 1991.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Theodora the Macedonian“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
Зоя]]) Византийски император (1042 – (със Зоя (императрица)) Михаил V Калафат
Константин IX Мономах Византийски император (1055 г. – 1056 г.) Михаил VI Стратиот
     Портал „Македония“         Портал „Македония