Юстин I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Юстин I
византийски император
Тремис (фракция на солида) на Юстин I
Тремис (фракция на солида) на Юстин I

Роден
450 г.
Починал
1 август 527 г. (77 г.)
Управление
Периодюли 518 – 1 август 527
ПредшественикАнастасий I
НаследникЮстиниан I
Семейство
СъпругаЕуфемия (императрица)
ДецаЮстиниан I
Юстин I в Общомедия

Флавий Юстин (на латински: Flavius Iustinus), познат като Юстин I, е император на Византия (518 – 527), който полага началото на нова династия (Юстинианова династия). Неговото скромно властване се смята за пролог към забележителното управление на неговия племенник Юстиниан Велики.

Юстин I се издига във византийската армия и идва на трона, въпреки факта, че е неграмотен и почти на 70 години, когато взима властта. Счита се, че не е знаел дори как да се подписва на държавните документи – за тази цел ползвал дъска, на която било начертано името му.

Произход и възкачване на престола[редактиране | редактиране на кода]

По произход Юстин е македонски селянин, потомък на романизирани траки, роден ок. 450 или 452 година в малко селце близо до Ведериана (или Бедериана), провинция Дардания[1] (дн. Бадар близо до днешния град Скопие)[2].

Докато е млад Юстин се препитава като свинар и бяга заедно с двама свои приятели от варварско нападение, намирайки убежище в Константинопол. Скоро след това постъпва в армията и благодарение на своите способности бързо се издига в дворцовата гвардия, става генерал и получава поста на comes excubitorum – началник на императорската стража при Анастасий I. Намирайки се на тази позиция (командващ единствените войски в столицата) Юстин урежда избирането си за император на 9 юли 518 г., когато предходника му умира без да е посочил наследник на трона.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Професионален войник с малко знания за държавното управление, Юстин се обгражда с доверени съветници. Най-именитият от тях е племенникът му Флавий Петрий Сабатий, когото той осиновява и му дава името Юстиниан. Сега често се казва, че Юстиниан е управлявал империята от името на чичо си, благодарение на сведенията на историка Прокопий Кесарийски, но има и много доказателства в подкрепа на обратната теза. Всъщност Юстиниан не е обявен за наследник до 526 г.

Първоначално влиянието на новия император в администрацията не е много силно. Някои сановници от фракцията на предишния император неуспешно подготвят дворцов заговор срещу Юстин малко след възкачването му. Той издава закони, намаляващи влиянието на старата аристокрация и подкрепя православното християнство против монофизитите, несторианството и другите ереси, толерирани от предишните двама императори. Това довежда до нарастване на сепаратизма в Сирия и Египет, където преобладават тези забранени течения.

През 525 г. Юстин I отменя закона, забраняващ браковете между хора от висшите слоеве и аристокрацията с хора от простолюдието, което е счетено за скандално. Този едикт отваря път за Юстиниан да се ожени за актрисата Теодора – бъдещата императрица.

През 520 г. бунтът на военачалника Виталиан на Балканите, започнал по времето на Анастасий I, най-накрая е прекратен. С отхвърлянето на монофизатската ерес от новото правителство, съпротивата на Виталиан губи религиозната си обосновка. Бунтовният предводител сключва примирие с император Юстин и е поканен в столицата, където получава различни почести, но седем месеца по-късно е убит в двореца, без да са известни подробности около заговора.

Късните години от управлението на Юстин I са белязани от борби срещу Сасанидските перси в Кавказ. На запад се обтягат отношенията със силното арианско кралство на остготите в Италия. През 526 г. здравето на Юстин започва рязко да се влошава и той официално обявява своя сестрин син Юстиниан за съимператор и наследник на трона на 1 април 527 г. На 1 август Юстин I умира и тронът е зает от Юстиниан.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

  • Градът Анзарбус е преименуван на Юстинополис през 525 г. в негова чест.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • A. A. Vasiliev: Justin the first. An introduction to the epoch of Justinian the Great. Cambridge/Mass. 1950
  • Brian Croke: Justinian under Justin. Reconfiguring a Reign Byzantinische Zeitschrift 100, 2007, S. 13 – 56, ISSN – 7704 0007 – 7704

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Анастасий I Византийски император (518 – 527) Юстиниан I