Йоан I Цимиски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йоан I Цимиски
Ιωάννης «Τσιμισκής» Κουρκούας
византийски император
Histamenon nomisma-John I-sb1776.jpg
Номизма на Йоан I Цимиски
Роден
около 925 г.
Починал
Погребан Константинопол, Византия
Семейство
Род Македонска династия
Съпруга Теодора Порфирогенита
Деца Теофано Куркуас
Йоан I Цимиски в Общомедия

Йоан I Цимиски (варианти: Йоан Цимисхи, Йоан Цимисхий; на гръцки Ιωάννης Τσιμισκής; на арменски Հովհաննես Ա Չմշկիկ) е византийски император от 11 декември 969 до 10 януари 976. Външната му политика е ориентирана основно към продължаване на настъплението в Близкия изток и носи определени „кръстоносни“ белези.

Неговото кратко, но блестящо управление го нарежда сред най-способните и успешни византийски императори и военачалници. Управлява като съимператор на малолетните Василий II и Константин VIII.

Произход и възкачване[редактиране | редактиране на кода]

Йоан Цимиски е бележит византийски пълководец от средата на X век, заемал високи постове в Мала Азия. Потомък на арменския благороднически род Куркуа, Цимиски е роднински свързан и с могъщия род Фока. Той е сестрин син на управляващия император Никифор II Фока и изиграва ключова роля в издигането му на трона през 963 година. Името Цимиски може би произлиза от арменска дума, означаваща „нисък ръст“, или от Chmushkik (арм. „червен ботуш“), или от арменското селище Tchimichgadzak.

Благодарение на своите фамилни връзки и личните си качества, бързо се издига в армията и добива влияние в управлението. Със своите безупречни маниери и привлекателна външност, Цимиски е пълна противоположност на грубия воин Никифор Фока. Скоро той става любовник на императрицата-регент Теофано, която е недоволна от живота си със суровия император. В резултат на дворцови интриги, Цимисхий изпада в немилост през 968 – 969 г., участва в заговор с императрица Теофано и успява да дойде на власт чрез брутален преврат, в който убива вуйчо си император Никифор II. Веднага след това Йоан I Цимиски е коронован за византийски император (декември 969 г.).

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Йоан I Цимисхий провежда политика в полза на аристокрацията (т. нар. динати), но в по-мека форма от предшественика си. Той усилва византийското влияние на Балканите и в Сирия и поддържа мира вътре в държавата. Това води до подобряване на престижа и стабилността на империята. Цимисхий е смятан за един от най-способните и успешни византийски императори.

Цимисхий ефективно укрепя авторитета и влиянието си в столичните среди, отказвайки да се ожени за дискредитираната императрица Теофано, която е изпратена на заточение, въпреки че той дължи трона си най-вече на нейното покровителство. Вместо за Теофано, императорът са жени за Теодора Порфирогенита, дъщеря на Константин VII Багренородни и следователно – истинска представителка на законната Македонска династия. Правата на малолетните порфирогенетни императори Василий II и Константин VIII са спазени, въпреки че те продължават да стоят извън управлението.

През 970 г. Йоан Цимисхий възлага на шурея си, магистъра Варда Склир, да отблъсне армията на Светослав, нахлула в Тракия. След победата му над русите при Аркадиопол, Склир е изпратен в Мала Азия, за да потуши въстанието, водено от Варда Фока Млади, който е племенник на Никифор II Фока и братовчед на Цимисхи.

Война с русите в България[редактиране | редактиране на кода]

Светослав среща Йоан Цимисхий, според картина на Клавдий Лебедев, ок. 1880 г.

Йоан I Цимиски продължава войната на Балканите, лично оглавявайки командването на византийските армии. През пролетта – лятото на 971 г. ромеите настъпват в Тракия, преминават на север от Стара планина и превземат окупираната от русите българска столица Велики Преслав, след като побеждават варяжката армия на Светослав. В ожесточената битка загиват много български войници, принудени да се бият на страната на русите. Отстъпващият руски княз Светослав е обсаден в Дръстър (дн. Силистра), където капитулира и е принуден да напусне България.

Демагогските обещания на Йоан I Цимиски към българския цар Борис II и неговите боляри скоро са изоставени – Цимисхий хвърля маската на съюзник и приятел на болярите, пленява и детронира Борис II в Цариград, с което от византийска гледна точка българската държава престава да съществува, въпреки че западната част на България остава незавладяна от ромеите.

Война с арабите[редактиране | редактиране на кода]

След победата си над българите през 974 г. Йоан I предприема поход в Азия и се насочва към границите на Армения, управлявана от Багратидите. Цар Ашот III обещава да осигури за съвместна война с исляма отряд от десет хиляди елитни войници, които оказват голяма помощ на византийската армия. След като осигурява този християнски съюз, Цимисхий се спуска към Месопотамия и принуждава редица местни мюсюлмански владетели да му се подчинят и дори планира да нападне Багдад, но планът не се осъществява[1].

През пролетта на 975 г. предприема поход в Сирия, анексира Антиохия и поставя във васална зависимост Алепо и Дамаск. Крайната цел – освобождението на Йерусалим – обаче не е постигната, макар че византийската армия превзема почти целия хинтерланд на Свещения град – Емеса, Дамаск, Назарет, Бейрут, Триполи, Сидон и др. На своя съюзник арменския цар Цимисхий праща известие за победите: „Слушай и узнай за това чудо... Цяла Финикия, Палестина и Сирия са освободени от сарацинския ярем и признават властта на римляните“.

След завръщането си от поредния поход в Палестина Йоан I Цимиски умира при неизяснени обстоятелства (10 януари 976 г.), може би отровен в резултат на дворцови интриги; според други предположения – от тиф. Властта поемат младите синове на Роман II: Василий II и Константин VIII.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Грусе, Рене. История на кръстоносните походи и Иерусалимското кралство том I, част I. Мария Арабаджиева, 2008. ISBN 9789545843747. с. 31.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Никифор II Фока император на Византийската империя (11 декември 969 – 10 януари 976) Василий II Българоубиец
     Портал „Македония“         Портал „Македония