Апенински планини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Апенини)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Апенини пренасочва насам. За полуострова вижте Апенински полуостров.

Апенински планини
Pietra bismantova.jpg
Italy relief location map.jpg
43.2817° с. ш. 12.5819° и. д.
Местоположение на картата на Италия
Общи данни
Местоположение Флаг на Италия Италия
Най-висок връх Корно Гранде
Надм. височина 2912 m
Апенински планини в Общомедия

Апенинските планини (на италиански: Appennini; на гръцки: Απεννινος; на латински: Appenninus), съкращавано като Апенини, са планински масив в Италия.

Простират се по дължината на Апенинския полуостров от северната до източната част на Италия по нейното източно крайбрежие, като формират „гръбнака“ на страната[1]. Дължината на масива е около 1000 км, а в най-широките части достига 80-140 км.

Името идва от латинския корен „penne“, което означава „перо“. Първоначално с името се е означавала северната част от веригата от Приморските Алпи (югозападната част на Алпите) до Анкона. Първият автор, който прилага това име за целия масив, е вероятно Полибий, който не правел разлика между Апенините и Приморските Алпи. И други класически автори не различават отделните дялове на планината, а използват името за целия масив.

Апенинските планини са младонагънати, а най-високият връх е Корно Гранде (2,912 м) е частично покрит от най-южно разположения глетчер в Европа. Източните склонове до Адриатическо море са стръмни, за разлика от полегатите западни склонове, в които са разположение повечето от историческите градове на Италия.

Апенините се поделят на:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Apennine Range – в britannica.com