Ливада

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ливада.

Окосена ливада край германския град Вупертал

Лива̀да е участък от земната площ, на която растят тревисти растения. В зависимост от различните гледни точки, тя може да бъде определена по няколко начина, които се припокриват само частично:

Те са типични за умерения пояс на Северното полукълбо, но могат да се срещнат и в другите климатични области. В зависимост дали тревното покритие е създадено от човека или не, биват изкуствени или естествени.

Ливадите имат екологично значение, тъй като техните отворени, слънчеви райони привлича и поддържа флора и фауна, които не могат да виреят в противен случай. Те често са домакин на множество диви животни, осигуряват зони за ухажване, гнездене, събиране на храна или понякога подслон, ако растителността е достатъчно висока. Много ливади поддържат широк спектър от диви цветя и това ги прави изключително важно за насекоми и пчели, опрашване, а оттам и цялата екосистема.

Употреба на думата в разговорния език[редактиране | редактиране на кода]

  • В разговорния език е навлязло нарицателното "ливада", което употребено по отношение на трето лице изразява съмнение в нивото на неговата подготовка в дадена област или зрелостта му като цяло. В подобен смисъл се употребява изразът "млад и зелен".
  • Друга употреба на думата "ливада" е в израза "канадска ливада", който се отнася до определен вид мъжка подстрижка, при която на темето косата е оставена по-дълга, често равно подстригана, постепенно подкъсена на тила, и остригана до кожа в долния край. Друго название на тази прическа е "висока немска подстрижка".

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]