Ливада

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ливада.

Окосена ливада край германския град Вупертал
Łąka trzęślicowa.jpg

Лива̀да – земна площ покрита с многогодишна мезофитна (умерено влаголюбива) тревиста растителност.[1] Ливадите са типични за умерения пояс на Северното полукълбо, но могат да се срещнат и в други климатични области. В зависимост дали тревното покритие е създадено от човека или не, биват изкуствени или естествени.

В селското стопанство, под ливада по-специално се разбира тревна площ предназначена за добив на сено. За целта, тя се оставя свободно да израстне и след това се коси – за разлика от пасищата, които директно се пасат от добитъка.

Екология[редактиране | редактиране на кода]

Ливадите имат важно екологично значение, тъй като техните отворени, слънчеви райони са трайно местообитание за множество животни и растения, които не биха могли да виреят другаде. Ливадите осигуряват зони за ухажване, гнездене, събиране на храна и това ги прави ключови в много етапи от жизнения цикъл на животните. А за много земеровещи, и някои други животни, осигуряват също и подслон. Често ливадите са покрити от разнообразни диви цветя и това ги прави изключително важни за пчелите и други насекоми събиращи нектар.

Употреба на думата в разговорния език[редактиране | редактиране на кода]

  • В разговорния език е навлязло нарицателното „ливада“, което употребено по отношение на трето лице изразява съмнение в нивото на неговата подготовка в дадена област или зрелостта му като цяло. В подобен смисъл се употребява изразът „млад и зелен“.
  • Друга употреба на думата „ливада“ е в израза „канадска ливада“, който се отнася до определен вид мъжка подстрижка, при която на темето косата е оставена по-дълга, често равно подстригана, постепенно подкъсена на тила, и остригана до кожа в долния край. Друго название на тази прическа е „висока немска подстрижка“.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]