Мергел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мергелово образувание в Южна Сицилия.
Мергелово образувание в Израел.

Мергел представлява калциев карбонат или богата на вар пръст или скала, съдържаща променливи количества глини. Преобладаващият карбонатен минерал в повечето мергели е калцитът, но други карбонатни минерали като арагонит, доломит и сидерит също може да присъстват. В зависимост от състава на образуващите карбонатни минерали, мергелите се делят на варови и доломитови. Традиционно мергели се наричат редица материали, повечето от които представляват ронлива смесица от глина и калциев карбонат, образувани в сладководни условия и обикновено в съотношение 35 – 65% глина и 65 – 35% карбонат.[1] Днес терминът често се използва и за втвърдени морски и речни седименти, които представляват по-точно мергелови скали. Мергелът като речен седимент е често срещан сред седиментите на ледниковите езера, под торфени блата.

История[редактиране | редактиране на кода]

В Древна Гърция се е използвал като подобрител и неутрализатор на киселинността на почвата.[2] През XIX век мергели се добиват интензивно за селското стопанство. През 1863 г. най-често използваният мергел е синият, който е бил много търсен от фермерите. Докато специфичният състав и свойствата на мергела зависят от седимента, в който е открит, синият мергел по това време е бил съставен основно от 38,70% силициева киселина и пясък, 30,67% железен оксид, 13,91% вар, 11,22% вода, 4,47% поташ, 1,21% периклаз, 1,14% фосфорна киселина и 0,31% сярна киселина.[3]

Във френския революционен календар мергел се нарича 17-ият ден от снежния месец.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. F. J. Pettijohn. Sedimentary Rocks. 2. Ню Йорк, Harper & Brothers, 1957.
  2. Б. М. Ребрик. Минеральные одобрения. У колыбели геологии и горного дела.. Москва, 1984. с. 26 – 27.
  3. Annual Report of the State Geologist for .... 1887. с. 193–.
  4. Fabre d'Églantine. Rapport fait à la Convention nationale, dans la séance du 3 du second mois de la seconde année de la République Française, au nom de la Commission chargée de la confection du Calendrier. Imprimerie Nationale, 1793. с. 22.
CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Marl“ и страницата „Мергель“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.