Приморски Алпи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница За римската провинция вижте Приморски Алпи (римска провинция).

Най-високият връх на Приморските Алпи - Арджентера

Приморски Алпи (на френски Alpes maritimes, на италиански Alpi Marittime) се нарича най-южната част на Алпите, разположена между проходите Тенд и Ларш. На изток се свързват с Лигурските Алпи, после се извиват на север, където се срещат с Котските Алпи. На югозапад преминават в т. нар. Провансалски Алпи. Хребетът има форма на дъга. Най-висок връх - Арджентера (3297 м).[1] Заемат територия на три държави: Франция, Италия и Монако. Дали са името си на департамент във Франция (Алп Маритим) с главен град Ница.

Района на Приморските Алпи

Описание[редактиране | редактиране на кода]

По билото на Приморските Алпи минава границата между Франция и Италия. Общата дължина на веригата е 61 км. Този дял на планината включва три масива. На запад - Пела (3053 м), който се издига над реките Вар и Вердон, а после е ограничен от река Дюранс. На изток от него е хребетът Кот дю Льон - Муние (2916 м), който минава на изток от река Вар. На границата с Италия (отвъд долината на река Тине) остава най-внушителната част на Приморските Алпи - хребетът Меркантур-Арджентера, чиито склонове се спускат чак до Лигурско море в района на Ница. Тук се намира и масивният скален гигант Арджентера, изграден предимно от кристализирали магмени скали (гнайс). Склоновете му са стръмни и опасни, а от западната страна има 800-метрова отвесна стена.[2]

Природа[редактиране | редактиране на кода]

Районът е известен с възможностите за скално катерене, с красивите си езера (Пиастра, Чиота, Басто), дълбоки долини и стръмни склонове. Има богат растителен и животински свят и повече от 40 ендемични видове. Климатът е по-мек, отколкото може да се очаква за толкова високи планини, защото влиянието на Средиземно море е съвсем пряко.[3] Той се посещава сравнително рядко от туристи, което е пощадило природата от унищожение. От италианската страна е създаден национален парк (1987 г.), а част от френската страна влиза в парка Меркантур още от 1979 г. Открити са праисторически селища - едното от 2900, а другото от 1700 г. пр. н. е.

Най-високи върхове[редактиране | редактиране на кода]

  • Арджентера - 3297 м
  • Сим дьо Гела - 3135 м
  • Мато - 3097 м
  • Пела - 3053 м
  • Клапиер - 3046 м

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Приморски Алпи (римска провинция)

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Maritime Alps, Encyclopaedia Britannica
  2. Serra dell'Argentera, summitpost.org
  3. Trekking around the Maritime Alps. A forgotten world, на сайта The Alps