Котски Алпи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Котски Алпи
Alpes Cottiae
—  Римска
императорска провинция
  —
 
15 пр.н.е. — 476 сл.н.е.  

Герб


Местоположение на Котски Алпи

Континент Европа
Столица Сегузиум
   - управител Легат
История Античност
Днес част от Флаг на Италия Италия
Флаг на Франция Франция
редактиране

Котските Алпи (на латински: Alpes Cottiae) е провинция на Римската империя, една от трите малки провинции в Алпите между днешна Франция и Италия. Провинцията е именувана на Котий, вожд на лигурите, който Октавиан Август прави префект на областта след присъединяването ѝ към Рим. Това име е оцеляло и до днес. Котските Алпи граничат с Нарбонска Галия на запад, с Приморските Алпи на юг, с Италия на изток и с Пенинските Алпи на север. Столицата на провинцията е Сегузиум.

В Античността, най-важното задължение на провинцията е пазене на съобщенията през алпийските проходи. Административната власт в провинцията е изоставена с детронирането на Ромул Августул през 476 г.

Запазени са данни за следните римски селища в провинцията:

Град Сегузиум;
Град Ексцингомаго;
Град Оцелум;
Град Венаузио;
Кастел Цезао;
Кастел Ад Мартес Ултор;
Митнически пост Ад Финес;
Вила Бриганциум.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Alpes Cottiae“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.