Корно Гранде

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Корно Гранде
Corno Grande
Източната страна на Корно Гранде
Източната страна на Корно Гранде
Italy relief location map.jpg
42.4692° с. ш. 13.5658° и. д.
Местоположение в Италия
Общи данни
Местоположение Терамо, Италия
Част от Апенини
Надм. височина 2912 m
Изкачване
Първо изкачване 19 август 1573 г.
Най-лесен маршрут поход
Корно Гранде в Общомедия

Корно Гранде (на италиански: Corno Grande, тоест „голям рог“) е най-високият връх на Апенинските планини в Италия. Издига се в масива Гран Сасо д'Италия на 2912 м,[1] приблизително в средата им, в т. нар. Абруцийски Апенини. Той е най-високият връх и на Апенинския полуостров. Върхът е много внушителен от източна страна, където склоновете му се спускат до 500 м – следователно относителната му височина е забележителните 2400 м. Той има три връхни точки: Вета Оксидентале (2912 м), Вета Ориентале (2908 м) и Вета Сентрале (2893 м).[2] За разлика от повечето други върхове в планината Корно Гранде е скалист и с алпийски вид, очевидно оформен под въздействието на ледници през последния ледников период. И днес от северната му страна стои малкият ледник Калдероне – най-южният в Европа. Изграден е предимно от варовици и неслучайно е наричан „каменното сърце на Италия“ или „спящият гигант“.

Корно Гранде и Лаго Пиетранцони

Върхът се покорява най-лесно от южната страна, от хижата Кампо Императоре (2128 м). Оттук маршрутът е обозначен съвсем ясно и се преминава за 3 – 3,5 часа. През лятото районът се изпълва с хора – хиляди туристи се появяват в подножието, за да го изкачат. По-малко се използва северната пътека, въпреки че там е пуснат кабинков лифт, който изкачва желаещите до местността Мадонина, на повече от 2000 м. височина.[3] По-трудно, но и по-вълнуващо е изкачването на Вета Ориентале. Като продължителност е същото, но има повече скали и технически трудности. Малко по-на север се намира връх Пиколо (2655 м) – най-трудният за покоряване (само от алпинисти) в цялата планина.

Въпросът за първото изкачване на Корно Гранде е спорен, защото отстои далеч назад. Според някои сведения това е постигнато още капитан Франческо ди Марки от Болоня през 1573 г. Според други се е случило значително по-късно – чак през 1794 г. от О. Делфико.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Corno Grande aperitivo: highest mountain in the Apennines, Mark Horrell – Footsteps on the Mountain
  2. Corno Grande, Treccani Enciclopedia on line
  3. Corno Grande, Summitpost.org
  4. Corno Grande, Treccani Enciclopedia on line