Божи гроб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Божи Гроб.

Божи гроб в църквата „Възкресение Христово“


Божи гроб (на гръцки: Αγιος Τάφος) е главното светилище на Християнския свят. Представлява гробницата в скалата в която според Евангелията е бил погребан Исус Христос след разпъването му на кръста, и преди Възкресението Христово. Божи Гроб е под олтара на църква „Възкресение Христово“ в Йерусалим.

Според преданията, гробницата се е намирала извън градските стени северозападно от Йерусалим, недалеч от Голгота. Впоследствие, тук е построена Кувуклията и Храмът, посветен на Възнесението Божие. В края на XIX век възниква спор между учените за точното място на гроба.

В един по-широк, средновековен (от времето на Кръстоносните походи) и фигуративен смисъл, под Божи Гроб се разбират Светите земи (Палестина), което е свещено място за християните от цял свят.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гроб Господень“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.