Преображение Господне

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Преображение Господне“ (1408), Теофан Грек
Църквата „Преображение Господне“ на планината Тавор, Северен Израел
Стенопис „Преображение Господне“ (средния ред вдясно), църква „Св. Никола Летни“, с. Чуковец

Преображение Господне или Сотировден е християнски религиозен празник, който се чества на 6 август (или на 19 август стар стил).[1] Според светото писание на Преображение Иисус Христос показва на своите ученици божествения си образ и се разкрива пред тях.[2]

Според евангелията (Мат.17:1 – 13; Марк 9:1 – 9; Лук.9:28 – 36) Иисус Христос и апостолите Петър, Яков и Йоан се качват на планината Тавор в Галилея (Хълма на Преображение) за молитва. Там тримата апостоли сядат да си починат и заспиват. Когато се събуждат, виждат Иисус да свети ярко, а от небето се чува глас „Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение. Него слушайте".

На този ден в Светата Литургия на православните храмове се прибавя молитвено песнопение (тропар) със старославянското название „Начатки овощей", а в Българската православна църква – „Освещаване на гроздето".[3]

И когато те се отделяха от Него, Петър рече на Иисуса:

Наставниче, добре ни е да бъдем тук; да направим три сенника: за Тебе един, за Моисея един, и един за Илия, - без да знаеше, що говори.

Когато говореше това, ето, яви се облак и ги засени; и се уплашиха, когато влязоха в облака. И чу се из облака глас, който казваше: Този е Моят възлюбен Син: Него слушайте.

И когато се чу тоя глас, Иисус бе останал Сам. И те замълчаха и никому не обадиха през тия дни за това, що видяха.

(Лук.9:28-36)[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Светото Преображение на Господа Бога, нашия Спасител Иисус Христос – pravoslavieto.com
  2. Радио Кърджали. Отбелязваме Преображение Господне // Българско национално радио. 2021-08-06. Посетен на 2022-08-16. Православната църква чества празника Преображение Господне. По стар стил на календара празникът се е отбелязвал на 19 август.
  3. Радио Варна. Отбелязваме Преображение Господне // Българско национално радио. 2022-08-06. Посетен на 2022-08-16. Лицето му светело като слънце, а дрехите му блестели като светлина. Иисус беседвал с двама от най-великите представители на Стария Завет - пророците Мойсей и Илия, за предстоящите си страдания и Кръстна смърт в Йерусалим.