Празник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Празникът (на старобългарскипраздьнъ – „празно време“[1]) е ден от годината, в който по историческа традиция е прието времето да се прекарва без трудови занимания, като обикновено всеки празник има своя специфична церемония, например закичване на мартеници на Баба Марта, консумация на рибни ястия на Никулден, и т.н.

Праз­ни­кът е ден в па­мет на не­що или ня­кой. Ден, чи­е­то пред­наз­на­че­ние е да из­ва­ди съз­на­ни­е­то ни от ви­хъ­ра на ежед­нев­ни­те ни гри­жи и да ни пос­та­ви там, къ­де­то ми­на­ло, нас­то­я­ще и бъ­де­ще ста­ват ед­но – във веч­ност­та.

Празници има както в почивни, така и в делнични дни. Времето и периодиката на различните празници се определят по различни календари (например Грегорианския, Юлианския, лунния или друг).

Празниците могат да бъдат религиозни, професионални, официални и неофициални. Някои празници може да са едновременно от два типа, например Коледа е религиозен и официален празник. Официалните празници са специфични за всяка държава и са обявени за неработни дни за съответната държава. Професионалните празници обикновено са неофициални, но се честват на една и съща дата във всички държави.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]