Направо към съдържанието

Ден на благодарността

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ден на благодарността
Пуйка, приготвена за Деня на благодарността
Дата 202323 ноември
Дата 202422 ноември
Ден на благодарността в Общомедия

Денят на благодарността (на английски: Thanksgiving) е национален празник, празнуван на различни дати в Канада, САЩ, някои от Карибските острови и Либерия.

В САЩ се празнува в 4-тия четвъртък на ноември, а в Канада – във 2-рия понеделник на октомври. В тези страни той е официален празник. Традицията на празника в САЩ и Канада води началото си от английските заселници, но в Обединеното кралство той не е основен празник. Подобни празници съществуват също и в Германия [1] и Япония.

По своята същност това е религиозен празник, изразяващ благодарността на хората към Бог за плодородната реколта и нещата, които са придобити през изминалата година благодарение на Неговата щедрост. Празникът е сред най-обичаните и почитани в САЩ, като с времето все повече се превръща в светски празник. Понякога съвсем небрежно го споменават като „Turkey Day“ (Ден на пуйката). Подобно в България християнският празник Рождество Христово се отъждествява с Коледа. Денят на благодарността датира от времето преди създаването на Съединените щати.

Общоприето е за начален ден на празника в САЩ да се счита 4 декември, когато първите пилигрими са празнували Деня на благодарността, след като са оцелели с помощта на индианци през първата тежка зима от пребиваването си на американска земя.

Има и друго мнение – на автора Робин Гоя и на Майкъл Ганън – преподавател в Университета във Флорида, според които най-ранното честване в земите на САЩ е на 8 септември 1565 г., в земите на днешна Флорида. Има и силни доказателства за честване на празника в земите на Канада през 1578 г.

Ден на благодарността в САЩ се наблюдава на различни дати в историята. До средата на 20 век, последният четвъртък на ноември е бил станал обичайният Ден на благодарността в повечето щати на САЩ. Обаче едва на 26 декември 1941 президентът Франклин Делано Рузвелт подписва законопроект, одобрен от Конгреса, който урежда като официален празник Деня на благодарността на четвъртия (а не последния) четвъртък на ноември.

Денят на благодарността в Канада не е бил с фиксирана дата, до края на 19 век, тогава той обикновено се е провеждал на 6 ноември. След края на Първата световна война, Денят на благодарността и Денят в памет на тържеството обикновено са се провеждали през една и съща седмица. За да се предотврати сливането на две почивки, през 1957 година канадският парламент обявява Денят на благодарността да се отбелязва на сегашната си дата.

В САЩ традиционно се сервира пуйка с пълнеж по предпочитание към нея, който може да се състои от ориз, картофи, царевица и други добавки, както и друга традиционна храна.

Също така денят на благодарността е благодарност към Бог, че е създал нова земя за вярващите в него.

Дати по години[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]