Ден на благодарността

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ден на благодарността
Ден на благодарността
Пуйка, приготвена за Деня на благодарността
Дата 2017 23 ноември
Дата 2018 22 ноември
Ден на благодарността в Общомедия

В САЩ Денят на благодарността се празнува в 4-я четвъртък на ноември, а в Канада – във 2-я понеделник на октомври. В тези страни той е официален празник. Традицията на празника в САЩ и Канада води началото си от английски заселници, но в Обединеното кралство той не е основен празник.

По своята същност, това е религиозен празник, изразяващ благодарността на хората към Бог за плодородната жътва и нещата, които са придобили през годината благодарение на Неговата щедрост. Празникът е един от най-обичаните и почитани в САЩ, като с времето все повече се превръща в светски празник. Понякога съвсем небрежно го споменават като „Turkey Day“ (Ден на Пуйката). (Аналогично както при нас: Рождество Христово се отъждествява с Коледа.) Денят на благодарността датира от времето преди създаването на Съединените щати.

Общоприето е за начален ден на празника в САЩ да се счита 4-ти декември, когато първите пилигрими са празнували Деня на благодарността, след като са оцелели с помощта на индианци през първата тежка зима от пребиваването си на американска земя.

Има и друго мнение – на автора Робин Гоя и Майкъл Ганън – преподавател в Университета във Флорида, според които най-ранното честване в земите на САЩ е на 8 септември 1565 г., в земите на днешна Флорида. Има и силни доказателства за честване на празника през 1578 г. в земите на Канада.

Ден на благодарността в САЩ се наблюдава на различни дати в историята. До средата на 20 век, последният четвъртък на ноември е бил станал обичайният Ден на благодарността в повечето щати на САЩ. Обаче едва на 26-ти декември 1941 президентът Франклин Делано Рузвелт подписва законопроект, одобрен от Конгреса, който урежда като официален празник Деня на благодарността на четвъртия (а не последния) четвъртък на ноември.

Денят на благодарността в Канада не е бил с фиксирана дата, до края на 19 век, тогава той обикновено се е провеждал на 6-ти ноември. След края на Първата световна война, Денят на благодарността и Денят в памет на тържеството обикновено се се провеждали през една и същата седмица. За да се предотврати сливането на две почивки, през 1957 година канадският парламент обявява Денят на благодарността да се отбележи на сегашната си дата.

В САЩ традиционно се сервира пуйка с пълнеж по предпочитание към нея, който може да се състои от ориз, картофи, царевица и други добавки, както и друга традиционна храна.

Дати по години[редактиране | редактиране на кода]