Пуйка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дива пуйка
♂ Дива пуйка
Дива пуйка
♀ Дива пуйка
Дива пуйка
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Кокошоподобни (Galliformes)
семейство:Фазанови (Phasianidae)
род:Пуйки (Meleagris)
вид:Дива пуйка (M. gallopavo)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Разпространение
Дива пуйка в Общомедия
[ редактиране ]

Пуйката (Meleagris gallopavo), обикновена пуйка е домашна птица от семейство Фазанови (Phasianidae).

Други наименования: мисирка, фитка, биба, пипа.

Част е от род пуйки, отначало разпространени в Северна Америка. Живее 5 – 6 години, но стопански се използва само до 2-годишна възраст.

Като полудиви птици, използвани от тях за различни цели (сред които - добив на пера за направа на украшения), пуйките са познати на индианците от предколумбовата епоха. Окончателно одомашняване е постигнато в Мексико в края на 15 век. В Европа е пренесена в началото на 16 век. В България се разпространява по време на османското владичество. Климатичните и стопански условия са много благоприятни за отглеждането ѝ, но е сравнително слабо застъпена, предимно в личните стопанства.

Пуйката е най-едрата домашна птица. На горната част на човката има кожен израстък, а на главата и шията специфични брадавици (корали). Има добре развита гръдна мускулатура. Главата и горната половина на шията не са оперени. Цветът на човката и краката хармонира с оперението.

Пушено пуешко филе и зеленчуци.

Пуйката е топлолюбива птица. Отглежда се предимно за месо. Основната ѝ храна е растителна. Угоява се бързо и натрупва качествени мазнини. Месото и е ценен диетичен продукт, който се отличава с добри вкусови качества. Живото тегло на пуйката е от 7 до 9 кг, а на пуяците от 12 до 24 кг. Започва да снася на 28 – 30 седмична възраст. Снася годишно 90 яйца с тегло 80 – 85 грама, при определена цикличност. Инкубационният период е 28 дни.

Пуйката е много добра мътачка. Използва се за производство на пуйчета-бройлери, които на 4 месечна възраст достигат до 4 – 7 кг.

Създадени са много породи, които се отличават по едрина, носливост, интензитет на растежа, качество на мускулатурата и др. В България е обособена породата черна новозагорска пуйка. Внасят се породите Бронзова, Бяла, Холандска, Императорска и др, които добре се приспособяват към местните условия и имат висока продуктивност.

Пуешкото месо има отлични вкусови и диетични качества. Приготвянето на печена пуйка е традиция при посрещането на коледните празници в много страни по света, в САЩ - за Деня на благодарността.

Популярни ястия са печена пуйка с кисело зеле, както и шунката от пуешко месо.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Meleagris gallopavo (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)