Либерия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Република Либерия
Republic of Liberia
      
Девиз: The Love of Liberty Brought Us Here
(„Любовта към свободата ни доведе тук“)
Химн: All Hail, Liberia, Hail!
Местоположение на Либерия — в Африканския съюз (светлосиньо)
Местоположение на Либерия
— в Африканския съюз (светлосиньо)
Столица Монровия
Най-голям град Монровия
Официален език
Религия християни (85,6%)
ислям (12,2%)
Демоним либериец
Климат екваториален
Управление
Форма унитарна президентска конституционна република
Президент Джордж Уеа
Вицепрезидент Джуел Тейлър
Организации ООН, Африкански съюз и др.
История
• Щатска колония 7 януари 1822
• Независимост 26 юли 1847
• Членство в ООН 2 ноември 1945
• Конституция 6 януари 1986
География
Площ
• Общо 111 369 km2 (102-ро)
• Води (%) 13,514
Население
• 2015 Повишение 4 809 768 (125-о )
• оценка, 2008 3 476 608
Гъстота 46,8 души/km² (180-о)
• Градско нас. 51,2% (123-то)
Икономика
БВП (ППС) ≈ 2019
• Общо 6,468 млрд. щ.д.
• На човек 1413 щ.д.
БВП (ном.) ≈ 2019
• Общо 3,221 млрд. щ.д.
• На човек 704 щ.д.
ИЧР (2018) Повишение 0,465
нисък · 176-о
Джини (2016) 35,3
среден
Прод. на живота 63,7 години (159-о)
Детска смъртност 70,9/1000 (98-о)
Валута Либерийски долар (LRD)
Други данни
Часова зона GMT (UTC+0)
Автомобилно движение дясно
Код по ISO LR
Интернет домейн .lr
Телефонен код +231
ITU префикс A8A-A8Z, D5A-D5Z
Република Либерия в Общомедия

Република Либерия е държава, разположена на западното крайбрежие на Африка. Граничи със Сиера Леоне, Гвинея, Кот д'Ивоар и Атлантическия океан. Столицата е Монровия. Основана е през 1822 г. като колония на освободени роби от САЩ и поради това носи името Либерия (от англ. Liberty – „свобода“). Териториите, които те заемат обаче, са населени от местни етнически групи много столетия преди това. През 1847 г. колонията обявява независимост и това поставя началото на Република Либерия. През 1980 г. правителството е свалено след военен преврат, по-късно последван от две граждански войни (през 1989-96 и 1999-03), които се оказват катастрофални за икономиката и социалния живот в страната.

География[редактиране | редактиране на кода]

Географско положение, граници, брегова линия[редактиране | редактиране на кода]

Либерия е държава в Западна Африка, край бреговете на Атлантическия океан. На северозапад Либерия граничи със Сиера Леоне (дължина на границата 270 km), на север – с Гвинея (563 km), а на изток – с Кот д'Ивоар (716 km). Обща дължина на сухоземните граници (в т.ч. речни) 1549 km. Дължината на страната от северозапад на югоизток е 525 km, а ширината – до 270 km. На югоизток и юг бреговете ѝ се мият от водите на Атлантическия океан с дължина на бреговата линия 515 km. Бреговете са предимно плоски и покрай тях се простира нисък пясъчен вал, отделящ множество крайбрежни лагуни.[1]

Релеф, полезни изкопаеми[редактиране | редактиране на кода]

Край брега се простира широка до няколко десетки километра низинна равнина, която е много слабо разчленена и на места заблатена. На много места на повърхността ѝ се показва докамбрийският кристалинен фундамент. Във вътрешността равнината постепенно се повишава, става хълмиста (височина 400 – 600 m) и преминава с редица стъпала в хълмистите Леоно-Либерийски планини с отделни островни върхове. Максималната височина на страната е връх Нимба 1752 m, издигащ се на границата с Гвинея и Кот д'Ивоар.[1]

Карта на Либерия

Климат, води[редактиране | редактиране на кода]

Климатът е екваториален, горещ и влажен. Средните месечни температури не падат под 28ºС. По крайбрежието горещината не е толкава мъчителна поради морският бриз. Годишната сума на валежите е от 1500 – 2000 mm във вътрешността, до 5000 mm по Атлантическото крайбрежие. Относително сухия сезон продължава от ноември до април, а влажният – от май до октомври.[1]

Речната мрежа на Либерия е много гъста. От Леоно-Либерийските планини водят началото си множество относително къси (за мащабите на Африка), но пълноводни реки, вливащи се в Атлантическия океан. Най-големите либерийски реки са: Мано (391 km), Лофа (410 km), Сент Пол (450 km), Сент Джон (464 km), Сес (476 km), Кавала (515 km, по границата с Кот д'Ивоар.[1]

Почви, растителност, животински свят[редактиране | редактиране на кода]

Около 1/3 от територията на Либерия е покрита с гъсти вечнозелени екваториални гори, развити върху червено-жълти латеритни (фералитни) почви. В горите виреят много ценни дървесни видове (червено, палисандрово, каучуково и др. дървета). Разпространени са още кафеено дърво, винена и маслена палма. На североизток заедно с вечнозелените растат и гори с опадващи листа и редки гори. По границата с Гвинея се появява високотревиста савана с чадъровидна акация и баобаб. По крайбрежието е развита мангрова растителност. В саваните се срещат биволи, антилопи, леопарди, диви прасета, а в горите – много видове маймуни и змии. Има богата птича фауна, а също и насекоми (термити, муха цеце).[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Либерия е основана от САЩ през 20-те години на XIX век като убежище на освободени черни роби и никога не е била колонизирана от западни сили. След 1989 г. Либерия е разкъсвана от гражданска война, а някогашната преуспяваща икономика е срината.

Държавно устройство[редактиране | редактиране на кода]

Либерия е президентска република. Елън Джонсън Сърлийф е вече бившият президент на Либерия, превръщайки се в първата жена-президент в Африка. На 10 октомври 2017 г. на първите избори за мирно предаване на властта, президент става бившата международна футболна звезда Джордж Уеа, от партия Коалиция за демократична промяна. Последният мирен преход на властта между двама демократично избрани президенти е през 1944 г., когато бившият президент Едуин Бъркли я предава на Уилям Тъбман.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Либерийската икономика е една от най-слабите в света. Инфраструктурата на страната, особено тази около и в столицата Монровия, е унищожена от дългите години на гражданска война. Много бизнесмени напускат Либерия вследствие на гражданските войни, макар малка част от тях да се завръщат. Президентът Джонсън Сърлийф, която е завършила икономика в Харвард, води политика за възстановяване на столицата, осигуряване на финансови помощи от развитите страни и оползотворяване на големия природоресурсен потенциал на страната. Много търговски фирми се възползват и спестяват пари от мита като се регистрират като либерийски кораби.

Либерия е богата на природни ресурси и разполага с плодородни почви и благоприятен климат. Полезните изкопаеми включват желязо, злато и диаманти. Правителството прави опити за вдигане на забраната на ООН върху добива на диаманти, който би могъл да даде силен тласък на либерийската икономика. Въпреки големия си потенциал, Либерия остава една от най-бедните страни, като близо 80% от населението е под прага на бедността, а безработицата е от порядъка на 80 – 85% – една от най-големите в света.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Либерия е разделена на 15 окръга, всеки от който се дели на райони. Окръзите са:

Окръзите на Либерия
 1. Боми
 2. Бонг
 3. Гбарполу
 4. Гранд Баса
 5. Гранд Кейп Маунт
 6. Гранд Гедех
 7. Гранд Кру
 8. Лофа
 9. Маргиби
 10. Мериленд
 11. Монтсерадо
 12. Нимба
 13. Ривър Сес
 14. Ривър Джий
 15. Синое

Население[редактиране | редактиране на кода]

Естественият прираст на Либерия е един от най-високите в света (+4,91%). Средната продължителност на живота е 56 г. за мъжете и 59 г. за жените. Близо 5% от населението на страната са потомци на бивши роби и американски заселници. Останалата част е смесица от различни етноси. Около 70% от либерийците работят в сферата на земеделието, добивайки палмово масло, кафе, какао и каучук за износ.

Основната религия в Либерия е християнството, което се изповядва от 40% от жителите. Мюсюлманите са 20% от населението, а останалите 40% от жителите изповядват различни местни религии.

Общата грамотност на населението е 57,5%. Средната грамотност на мъжкото население е 73,3%, а тази на женското население е 41,6%.

Средната възраст на населението е 18 години.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.