Монровия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Монровия.

Монровия
Monrovia
Изглед от Монровия
Изглед от Монровия
Liberia relief location map.jpg
6.3106° с. ш. -10.8047° и. д.
Монровия
Страна Flag of Liberia.svg Либерия
Окръг Монтсерадо
Район Голяма Монровия
Площ 194,25 km²
Население 1 010 970 души (2008)
5204 души/km²
Кмет Джеферсън Койе
Основаване 25 април 1822 г.
Часова зона UTC+0
Официален сайт www.emansion.gov.lr
Монровия в Общомедия

Монровия (на английски: Monrovia) е столица на Република Либерия. Разположен e на нос Мезурадо, вдаден дълбоко в Атлантическия океан. Населението на Монровия наброява 1 348 900 жители (вкл. предградията, 550 200 градска част), преобладаващо негри, преселници от САЩ, а така също и местни жители. Тук живеят още преселници от Западна Европа и Индия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Градът е основан през 1822 година от освободени от робство в САЩ негри и първоначално носи името Кристополис, но по-късно е прекръстен в чест на тогавашния Президент на САЩ – Джеймс Монро (единственият неамерикански град кръстен на американски президент).[1] От 26 юли 1847 година (ден на независимостта) е столица на страната.

През Втората световна война в града са разположени части на Американския експедиционен корпус и Военноморския флот на САЩ.

Градът е почти изцяло разрушен по време на Либерийската гражданска война (Liberian Civil War), особено разрушителна е обсадата на Монровия, когато множество жилищни и административни сгради са разрушени. Тук се водят основните битки между правителствената армия на Самюъл Доу и водачът на бунтовниците Принц Джонсън, което в периода 1990 – 2003 г. съкращава населението на столицата на около 200 000 души.

Монровия през XIX век.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Преди гражданската война, Монровия е главен административен и икономически град в Либерия. Пристанището на града е едно от най-големите в тази част на Африка и една от входните артерии за внос на стоки към страни във вътрешността на континента.

Основно от града се изнася каучук и железна руда (Л. е един от световните лидери в добива), които са основните екпортни стоки на страната. Има фабрика за производство на цимент, фармацевтични предприятия, нефтопреработвателната промишленост, консервни фобрики (силно развит риболов), преработка на хранителни продукти и др.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Монровия разполага с голямото пристанище, построено през 1848 година и неколкократно реконструирано, за да поема непрекъснато растящия обем на стоки и контейнери пристигащи от цял свят. Преди гражданската война, средният годишен обем стоки само за транзит е бил около 20 млн. тона. Търговския флот на страната е огромен, но е така предимно заради кораби на други държави, регистрирани в Либерия заради значително по-нискитеданъци и изисквания.

Има няколко главни пътя, свързващи Монровия с вътрешността на страната.

Тук са разположени две летища (едното международно).

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Монровия е живописно и добре планирано селище. В предвоенните години от двете страни на главния булевард „Бродстрийт“ се издигали красиви и добре оформени здания, в чийто приземни етажи са разположени просторни и добре заредени магазини. Центъра е добре озеленен и около него има хотели и централи на международни компании. Има добре уреден зоопарк.

В правителствения квартал „Кемп Джонсън“ се намира парламентът и резиденцията на президента на републиката и други правителствени учреждения.

Тук е разположен един от най-големите стадиони в Африка, побиращ 40 000 зрители.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]