Лусака

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
За едноименния град в Демократична република Конго вижте Лусака (Д Р Конго).

Лусака
Lusaka
— град —
Lusaka.jpg
Zambia location map Topographic.png
-15.4167° с. ш. 28.2833° и. д.
Лусака
Страна Флаг на Замбия Замбия
Провинция Лусака
Площ 70 km²
Надм. височина 1300 m
Население (2000) 1 084 703 души
15 496 души/km²
Основаване 1905 г.
Официален сайт http://www.lcc.gov.zm/
Лусака в Общомедия


Лусака (на английски: Lusaka) е столица и най-големия град на Република Замбия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът е разположен на около 1200 м надморска височина и заема площ от над 360 км². Населението бързо се увеличава. През 1981 наброява 600 000, а в началото на 21-ви век 1 773 300 жители (с предградията), 1 265 000 жители (градска част).

История[редактиране | редактиране на кода]

Градът е сравнително нов. Английската колония Северна Родезия (предишното название на Замбия) имала за свой център град Ливингстън, но по редица причини това се оказало неудобно. За това избрали за център на колонията сравнително малкия град Лусака, намиращ се в централната част на страната. Изграждането на Лусака започва през 1931 г., четири години по-късно тук се премества и колониалната администрация. От 24 октомври 1965 г., Лусака е обявена официално и за столица на независимата Република Замбия. Столицата бързо се развива като главен административен, политически, научен и образователен център на младата република. Британците изграждат града по типичен колониален тип с разграничени отделни части: делова, административна и жилищна. Най-благоустроени са кварталите, разположени югоизточно от жп гарата. На една от главните улици „Независимост“ са разположени правителствените учреждения, представителни магазини и офиси на мултинационални компании и банки. Най-известната улица е „Кайро роуд“ е главна търговска улица на която са разположени множество търговски центрове като „Ню Сити Маркет“ и „Камвала Маркет“. Част от града са кварталите Матеро, Кабавата, Чилендже, Мадрас, Манда Хил, Нордмийд (познат с нощния си живот), Олимпия парк, Роудс парк, Рома, Торн парк и Удландс. Лусака ще е домакин на Общоафриканските игри през 2011 година. Болестта СПИН е един от най-тежките проблеми както на града, така и на страната.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Главен икономически център на страната. Тук са построени заводи и предприятия за преработка на селскостопанска и хранително-вкусова продукция. Има модерен завод за цимент, машиностроителен завод, заводи за производство на битова и промишлена електроника, химически и металообработващи заводи, локомотивен завод, завод за монтаж и производство на леки и товарни автомобили и др. С мащабното развитие на града в икономическо отношение, около града израстват безброй малки предградия, в които живеят хора, пристигащи от цялата страна с цел да си намерят работа в големия град.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Летището в Лусака

През града минават множество жп линии и автомагистрали, една от които свързва града с така наречения „Меден пояс“ на север с южната част на страната. Има изградено международно летище.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

По време на колониализма, множеството от жителите са били неграмотни. В края на 70-те години е подета мащабна образователна програма която обхваща 80/100 от жителите. Тук се намира националната библиотека, Университета на Замбия (открит 1965 г.), известния институт „Роудс Ливингстън“, множество издателства на вестници и книги. През 1975 година е открит първия драматичен театър „Тиквиза“. На улица „Кайро роуд“ се намира музея „Зинту“ (Zintu Community Museum).

Монумента на независимостта

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]