Майот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Department of Mayotte
Отвъдморски департамент Майот
Знаме на Майот
Герб на Майот
(знаме) (герб)
Девиз: Liberté, Égalité, Fraternité
(Свобода, Равенство, Братство)
Местоположение на Майот
География и население
Площ 374 km²
(на 185-то място)
Столица Мамудзу
Най-голям град Мамудзу
Официален език френски
Население (пребр., 2015) 226 915
(на 179-то място)
Гъстота на нас. 498,5 д./km²
Управление
президент Никола Саркози
президент на главния съвет Ахмед Атумани Душина
История
Икономика
БВП (ППС, 2008) 0,91 млрд. € (1,13 млрд. $)
БВП на човек (ППС) (номинален) 5,200 €
Валута Евро (1) (EUR)
Други данни
Часова зона CET (UTC+3)
Интернет домейн .yt
Телефонен код 262
(1): Преди 1999 г.: френски франк

Майот (на френски: Mayotte) е отвъдморска територия, департамент и регион на Франция. Площ - 374 кв.км. Население - 135 хил. ж. Административен център е град Мамудзу.

Намира се в Индийския океан между Северен Мадагаскар и Северен Мозамбик. Географски е част от Коморските острови, но не и политически. Майот е територия на Франция от 1843 г. Майот е още известна като Махоре, това е старото име на най-големия остров. Жителите на острова се наричат махори, но е възможно и майоти.

География[редактиране | редактиране на кода]

Главният остров Гранд-тер (или Махоре) е най-старият Коморски остров. Той е 39 км дълъг и 22 км широк. Най-високата точка е връх Бенара, който се намира на 660 метра над морското равнище. Заради вулканичната скала в района земята е сравнително плодородна. Коралов риф обгражда голяма част от острова, по тази причина корабите в този район са добре защитени от морските вълни. Кораловият риф също така е и дом на много видове риби.

Освен главния остров към общността Майот спадат още Памандзи, разположен на изток, и още около двадесетина по-малки острова. Главният остров е познат и под името Гранд Тер, а Памандзи с н азванието Птит Тер. Групата остови Майот се смята за най-древната част от Коморския архипелаг. Гранд Тер е най-зеленият от островите.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1500 г. островът е колонизиран и е създадено султанството Маути (на арабски: جزيرة الموت Jazīrat al-Mawt). Думата mawt означава остров на смъртта на арабски и от нея произлиза френското наименование - Майот.

През 1503 португалски мореплаватели достигат до острова, но не правят опити да го колонизират.

Изглед от плажа на Мамудзу, административният център на Майот

През 1823 островът е завладян от Андрианцоли, бивш крал на мадагаскарското кралство Ибойна; на следващата година е завладян от султанството Муали, разположено на остров Мохели (сега част от Коморите). На 19 ноември 1835 островът преминава под контрола на султанството Анжуан, което се намира на сегашния коморски остров Анжуан. През 1843 Коморските острови, включаейки и Майот, са завзети от Франция и остават под неин контрол повече от 130 години.

През 1974 се провежда референдум за незавимост на всички Коморски острови, но Майот отхвърля предложението с 63,8%. Две години по-късно се провежда втори референдум, на който впечатляващите 94,4% от махорите казват „Не“ на отделянето от Франция. Въпреки това Коморите продължават да имат претенции спрямо Майот и през 1976 поставят въпроса за бъдещето на Майот пред Съвета за сигурност на ООН. При последвалото гласуване 11 от 15те членове подкрепят желанието на Коморите, но Франция налага вето и осуетява плановете на островната държава. Между 1976 - 1995 статуквото на Майот в ООН е разглеждано като „Въпроса за коморския остров Майот“. От 1995 година насам този въпрос повече не е бил обсъждан от Генералната асамблея.

На 29 март 2009 е проведен нов референдум, но този път за промяна на административната принадлежност на острова към Франция. С подкрепа от 95,5% е взето решението Майот да стане отвъдморски департамент и 101 департамент на Франция. Решението влиза в сила на 31 март 2011 и се отразява в съществени промени в правната система, здравеопазването, образованието и администрацията. Майот е първият френски департамент с мюсюлманско население над 95% и първият, който изцяло замества една правна система (шериат) с друга, в случая с френската.

Град Дзаудзи е бил столица на Коморските острови до 1977 година.

Животни и растения[редактиране | редактиране на кода]

Майот се радва на изключителен интерес от ботаниците и зоолозите. Местната флора и фауна се отличават с изключителното си разнообразие и оригинални видове. Например в южния край на Гранд Тер има много влаголюбиви растения, сред които прочутите баобаби. По на север има огромни площи с кокосови палми. В горите живеят маймуни от семейство лемуроподобни, сред които има и представители на застрашения от изчезване вид сив бамбуков лемур (Hapalemur griseus). Тукашните птици се различават много от тези на съседните острови. Тук живеят изумителен брой редки видове птици, като птицата дронго, която се среща само по тези краища. Невероятно богат е и екзотичният свят на раците. Има хиляди сини, червени и черни ракообразни с големи щипки. Те използват щипките си за самозащита, като те са разположени или само от лявата им страна, или само от дясната страна на тялото си.

Коморският архипелаг е най-големия производител на масло от иланг-иланг в света, което се използва за производство на парфюми.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Майот се дели на 17 комуни. Съществуват и 19 кантона, всеки от които отговаря на една комуна. Изключение прави комуната Мамудзу, която се дели на 3 кантона. За разлика от повечето други френски територии в Майот няма окръзи.

Communes of Mayotte
 1. Дзаодзи
 2. Памандзи
 3. Мамудзу
 4. Дембени
 5. Бандреле
 6. Кани-Кели
 7. Буени
 8. Чиронгу
 9. Сада
 10. Оуангани
 11. Чикони
 12. Цингони
 13. М'Цангамуджи
 14. Акуа
 15. Мцамборо
 16. Бандрабуа
 17. Кунгу

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Майот към юли 2007 е 186,452 души. По данни на преброяването от 2002 64,7% от живеещите в Майот са родени в Майот, 28,1% са емигранти от Коморските острови, 3,9% родени в други части на Френската република, 2,8% имигранти от Мадагаскар и около 0.5% са преселници от други държави.

Изглед от Сада
1958 1966 1978 1985 1991 1997 2002 2007
23,364 32,607 47,246 67,205 94,410 131,320 160,265 186,452
Официални данни от предишни преброявания.

Основната практикувана религия в Майот е ислямът, който се изповядва от 97% от населението. Християните съставляват около 3%. Ислямът се разпространява още през 16 век, когато островът е заселен за първи път от коморци.

Официалният език в Майот е френски. Той се използва в администрацията, образователната система и медиите. Въпреки това Майот е една от френските територии, където владеещите съставляват едва половината население. Други езици, които се използват са шимаори, шиндзвани, кубиши, шингазиджа и арабски. Поради многообразието на говорените езици в Майот почти 100% от всичките му жители владеят най-малко два езика. Въпреки че не е с официален статут шимаори (смесица между суахили и френски) се говори от почти 90% от майотците, било то като майчин или първи чужд език.

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.