Ангуила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Anguilla
Знаме на Anguilla
Герб на Anguilla
(знаме) (герб)
Девиз: Strength and Endurance
Местоположение на Anguilla
География и население
Площ 102 km²
(на 220-то място)
Столица Вали
Най-голям град Вали
Официален език английски
Население (пребр., 2006) 13 477
(на 212-то място)
Гъстота на нас. 132 д./km²
Управление
държавен глава Кралица Елизабет II представена чрез губернатора Кристина Скотт
главен министър Осбърн Флеминг
История
Икономика
БВП (ППС, 2004) $ 108.9 милиона
БВП на човек (ППС) $ 8 800
Валута Източнокарибски долар (XCD)
Други данни
Часова зона -4
Интернет домейн .ai
Телефонен код 1 264

Ангуѝла (на английски Anguilla, Ангуила; на испански Anguila, Ангила) е остров в източната част на Карибско море и самоуправляваща се задморска територия на Великобритания, включваща още няколко малки острова (които са без постоянно население).

История[редактиране | редактиране на кода]

Островът е британска колония от 1650 г. През 1969 се самопровъзгласява за република, неголемият английски гарнизон възстановява реда, но Ангуила остава независима по собствена молба.

През 1980 получава от Великобритания право на самостоятелно управление като нейна зависима територия (сега наричана „отвъдморска територия“). От 1982 има свое правителство, губернатор и събрание на представителите.

География[редактиране | редактиране на кода]

Нос Джулука

Остров Ангуила е с малка надморска височина, като най-високата му точка е едва на 65 метра над морското равнище. Островът е съставен от корали и варовик. Разположен е в Карибско море, на изток от Пуерто Рико. Почвата на острова е тънка и неплодородна и върху нея растат единствено храсти.

Ангуила е известна със своите красиви и екологично важни коралови рифове. Освен главния остров Ангуила, цялата задморска територия обхваща и няколко малки островчета, повечето от които ненаселени.

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Основният и единствен отрасъл е туризмът.Световноизвестна дестинация.Най-известният плаж тук - Моундейз бей е в класацията на най-красивите плажове в света.

Население[редактиране | редактиране на кода]

90% от населението на Ангуила е от негроидната раса, потомци на роби, транспортирани от Африка. Малцинства са белите хора (около 4%) и хора от смесени раси (5%).

72% от населението е коренно, а останалите 28% са хора от САЩ, Великобритания, Сейнт Китс и Невис, Доминиканската република и Ямайка.

Култура[редактиране | редактиране на кода]