Джърси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за остров Джърси. За американския щат вижте Ню Джърси. За други значения вижте Джърси (пояснение).

Местоположението на остров Джърси
Административно деление

Джърси (на английски: Jersey) е остров в протока Ла Манш и коронно владение на Великобритания, част от така наречените Нормандски острови. Има специфичен статус на политическа зависимост от Британската корона и формално не е част нито от Обединеното кралство, нито от Европейския съюз.

История[редактиране | редактиране на кода]

География[редактиране | редактиране на кода]

Джърси е остров с размери 118,2 km2. Той се намира в Ла Манш, на около 22 km от континенталната суша Нормандия във Франция и на около 161 km южно от Великобритания. Той е най-големият и най-южен остров от тези в Ла Манш.

Климатът е умереноокеански с мека зима и прохладно лято. Средната годишна температура от 11,6 °C (52,9 °F) е близка до тази на южния бряг на Обединеното кралство, но часовете слънчева светлина, които са 1918, са значително повече от където и да било във Великобритания.

Територията на острова се състои от плато, дълги песъкливи плажове на юг и високи скални брегове на север. В платото се простират и долини.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Джърси се състои от 12 окръга.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението през 2007 година е 90 800 души.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]