Лихтенщайн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Лихтенщайн.

Княжество Лихтенщайн
Fürstentum Liechtenstein
      
Девиз: Für Gott, Fürst und Vaterland
(„За Бог, княза и родината“)
Химн: Oben am jungen Rhein
Местоположение на Лихтенщайн
Местоположение на Лихтенщайн
СтолицаВадуц
Най-голям градШаан
Официален език
Религиякатолици (73,4%)
протестанти
Демонимлихтенщайнец
Климатумерен, планински
Управление
Формаунитарна парламентарна конституционна монархия
 • КнязХанс Адам II
 • Министър-председателАдриан Хаслер
ОрганизацииООН
История
 • Пресбургски договор12 юли 1806 г.
 • Част от Германски съюз20 юни 1815 г.
 • Независимост24 август 1866 г.
География
Площ
 • Общо160 km2 (191-во)
 • Води (%)2,7
Население
 • 2022Повишение 38 387 [1] (189-о )
 • оценка, 201738 111
 • Гъстота237 души/km² (57-о)
 • Градско нас.14,4% (192-ро)
Икономика
БВП (ППС)≈ 2013
 • Общо5,3 млрд. щ.д. (149-о)
 • На човек98 432 щ.д. (1-во)
БВП (ном.)≈ 2010
 • Общо5,155 млрд. щ.д. (147-о)
 • На човек143 151 щ.д. (2-ро)
ИЧР (2018)Повишение 0,917
много висок · 18-о
Прод. на живота80,5 години (32-ро)
Детска смъртност4,2/1000 (118-о)
ВалутаШвейцарски франк (CHF)
Други данни
Часова зонаCET (UTC+1)
 • Лятно времеCEST (UTC+2)
Автомобилно движениедясно
Код по ISOLI
Интернет домейн.li
Телефонен код+423
Княжество Лихтенщайн в Общомедия

Княжество Лихтенщайн (на немски: Fürstentum Liechtenstein) е малка държава в Централна Европа. Граничи с Швейцария на запад и с Австрия на изток. Името на страната идва от управляващата династия на Лихтенщайните.

История[редактиране | редактиране на кода]

Именията Шеленберг и Вадуц, придобити през 1699 г. от рода Лихтенщайн (в Австрия), са част от множеството графства, херцогства, княжества и държави, обединени в Свещената Римска германска империя. През 1719 г. владенията са обявени за наследствено имперско княжество Лихтенщайн от император Карл VI.

Член на Германската конфедерация от 1815 г. до разпадането ѝ през 1866 г., Лихтенщайн сключва митнически съюз с Австро-Унгария за периода 1876 – 1918 г.

Лихтенщайн приема нова конституция през 1921 г.

През ХХ в. се съюзява с Швейцария, която осъществява дипломатическото представителство на княжеството в чужбина – двете страни са свързани с валутни, пощенски, митнически, търговски и дипломатически договори.

Лихтенщайн е член на ООН от 1990 г.

Държавно устройство[редактиране | редактиране на кода]

Лихтенщайн има монарх като държавен глава. Той се избира от парламента, който приема закона. Това е също така пряка демокрация, при която избирателите могат да предлагат и приемат изменения на конституцията и законодателство независимо от законодателната власт. Конституцията на Лихтенщайн е приета през март 2003 г., заменяйки конституцията от 1921 г. Конституцията от 1921 г. установява Лихтенщайн като конституционна монархия, оглавявана от управляващия принц на Княжеския дом на Лихтенщайн. Създадена е парламентарна система, въпреки че управляващият княз запазва значителна политическа власт.

Княз Ханс Адам II

Управляващият принц е държавен глава и представлява Лихтенщайн в неговите международни отношения (въпреки че Швейцария поема отговорността за голяма част от дипломатическите отношения на Лихтенщайн). Принцът може да наложи вето на приетите от парламента закони. Той може също да свиква референдуми, да предлага ново законодателство и да разпуска парламента, въпреки че разпускането на парламента в някой случай може да подлежи на референдум.

Изпълнителната власт е възложена на колегиално правителство, състоящо се от глава на правителството (министър-председател) и четирима правителствени съветници (министри). Главата на правителството и другите министри се назначават от княза по предложение и съгласуване на парламента, отразявайки партийния баланс на парламента. Конституцията предвижда най-малко двама членове на правителството да бъдат избрани от всеки от двата региона. Членовете на правителството носят колективна и индивидуална отговорност пред парламента. Парламентът може да поиска от принца да отстрани отделен министър или цялото правителство.

Парламентът избира измежду членовете си „Landesausschuss“ (Национален комитет), съставен от президента на парламента и четирима допълнителни членове. Националният комитет е натоварен с изпълнението на функциите на парламентарен надзор. Парламентът може да поиска референдуми относно предложеното законодателство. Парламентът споделя правомощието да предлага ново законодателство с принца и с броя на гражданите, необходими за инициативен референдум. Съдебните правомощия са възложени на Окръжния съд във Вадуц, Върховния апелативен съд във Вадуц, Върховния княжески съд, Административния съд и Държавния съд. Държавният съд се произнася по съответствието на законите с конституцията и има петима членове, избрани от парламента.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Лихтенщайн е разделен на единадесет общини (Gemeinden), повечето от които се състоят от само един град. Те са:

География[редактиране | редактиране на кода]

Лихтенщайн е разположен в долината на Горния Рейн на Европейските Алпи и граничи на изток с австрийския регион Форарлберг, на юг с швейцарския кантон Грисон, а на запад с кантона Сейнт Гален. Цялата западна граница на Лихтенщайн е образувана от река Рейн. Измерена от юг на север страната е дълга около 24 km. Най-високата ѝ точка е връх Грауспиц с височина 2599 m. Въпреки своето алпийско местоположение, преобладаващите южни ветрове правят климата сравнително мек. През зимата планинските склонове са добре пригодени за зимни спортове. Нови проучвания, използващи по-точни измервания на границите на страната през 2006 г., определят нейната площ на 160 km², с граници от 77,9 km. Границите на Лихтенщайн са с 1,9 km по-дълги, отколкото се е смятало дотогава. Лихтенщайн е една от двете държави в света, чиито съседни страни също нямат излаз на море. Те са държави, изцяло заобиколени от други държави, които нямат излаз на море (другата е Узбекистан). Лихтенщайн е шестата най-малка независима нация в света по площ.

Природа[редактиране | редактиране на кода]

Природата на Лихтенщайн дължи красотата си изключително и само на два компонента, свързани неразделно – Алпите и долината на Рейн. Най-висока точка на страната е връх Граушпиц (2599 m). Над Вадуц се намира връх Три сестри, познат със своята красота. Малките селца и ферми, сгушени в ръкавите на Рейн и стоящи под достолепни планински върхове, са като визитна картичка на Лихтенщайн.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът в долината на Рейн е умерен, а по високите части на Алпите е планински.

Средни температури за Вадуц
температура яну фев мар апр май юни юли авг сеп окт ное дек
минимална -2 °C -1 °C 2 °C 5 °C 9 °C 12 °C 14 °C 14 °C 11 °C 7 °C 2 °C -1 °C
максимална 4 °C 6 °C 11 °C 14 °C 20 °C 22 °C 24 °C 24 °C 20 °C 15 °C 8 °C 5 °C

Стопанство[редактиране | редактиране на кода]

Лихтенщайн е индустриално-аграрна страна. Икономиката ѝ е тясно свързана с Швейцария. Промишлени отрасли – приборостроене, производство на вакуумна техника, електронни системи, микропроцесори, текстилна, керамична и фармацевтична промишленост. Най-разпознаваемата международна компания и най-големият работодател е Hilti, производител на крепежни елементи за строителството и електрически инструменти от висок клас. В промишлеността е заето 45,2 % от трудоспособното население. Над 6 хил. души ежедневно пристигат на работа от Швейцария и Австрия. В селското стопанство са заети 2 % от работещите. Основен отрасъл – животновъдство. В Лихтенщайн са регистрирани над 40 хил. чужди компании.

В миналото значителна част от приходите в бюджета са идвали от издаването на пощенски марки. Сега продажбите са силно намалели и представляват незначителна част от приходите на херцогството[2].

Население[редактиране | редактиране на кода]

Лихтенщайн е четвъртата най-малка страна в Европа след Ватикана, Монако и Сан Марино. Една трета от населението е родено извън границите на княжеството, това са основно немци, австрийци и швейцарци.

Официалният език е немски, но основно се говори алемански диалект на немския. 76% от населението принадлежи към Римокатолическата църква, други 7% са протестанти.

Към 30 юни 2020 г. в страната живеят 38 896 души, 34% от които са чужденци.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Amt für Statistik, Landesverwaltung Liechtenstein. // Посетен на 1.02.2021.
  2. Transfer of philately to the Liechtenstein Postal Service (HTML). // Liechtenstein's Government Spokesperson’s Office, 27.07.2005. Посетен на 09.12.2007. (на английски)