Беларус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Беларус.

Република Беларус
Рэспубліка Беларусь / Республика Беларусь
      
Национален химн
Мы, беларусы
Наименование на местния жител: беларусин
Местоположение на Беларус
Местоположение на Беларус
География и население
Площ 207 595 km²
(на 84-то място)
Води 1,4%
Климат умерено
континентален
Столица Минск
Най-голям град Минск
Официален език
Религия православие (48,3%)
Население (2019) Понижение 9 413 446[1]
Население (2018) 9 491 800
Гъстота на нас. 45,3 души/km²
(на 142-ро място)
Градско нас. 78,6%
(на 48-о място)
Управление
Форма унитарна президентска република
Президент Александър Лукашенко
Министър-председател Сергей Румас
Организации ОНД, ООН, ОССЕ и др.
История
Велико лит. княжество ок. 1236
Жечпосполита 1 юли 1569
Руска империя 1795
Независимост 25 март 1918
Белоруска ССР 31 юли 1920
Независимост от СССР 25 декември 1991
Конституция 15 март 1994
Икономика
БВП (ППС, 2019) $195 млрд.
БВП на човек (ППС) $20 820
БВП (ном., 2019) $60 млрд.
БВП на човек (ном.) $6477
ИЧР (2018) Повишение 0,817 (много висок)
(на 50-о място)
Коеф. на Джини (2018) Повишение 25,2 (нисък)
Прод. на живота 74,6 години
(на 82-ро място)
Детска смъртност 3,4/1000
(на 16-о място)
Грамотност 99,6%
(на 8-о място)
Валута Беларуска рубла (BYN)
Други данни
Часова зона FET (UTC+3)
Формат на датата дд.мм.гггг
Авт. движение дясно
Код по ISO BY
Интернет домейн .by, .бел
Телефонен код +375
ITU префикс EUA-EWZ
Официален сайт belarus.by
Република Беларус в Общомедия

Република Беларус, наричана също и Белорусия (на беларуски: Беларусь; на руски: Беларусь[2] или Белоруссия) е държава в Източна Европа, която няма излаз на море. Столицата ѝ е град Минск. Граничи с Русия на изток, Полша на запад, Украйна на юг, Литва на северозапад и Латвия на север. Беларус е една от 15-те бивши съветски републики, и съществува като самостоятелна държава само от 1918 до 1919 г. – т.нар. Белоруска народна република. Преди това териториите ѝ са били или част от няколко държави, вкл. Руската империя, Великото литовско княжество и Жечпосполита. Беларус, заедно с Украйна, е една от най-тежко пострадалите от Втората световна война държави – една трета от населението ѝ загива, а половината ѝ икономически ресурси са унищожени. Беларус обявява независимост от СССР през август 1991 г. и повежда самостоятелна политика.

Три години по-късно Александър Лукашенко става неин президент. Държавата упражнява силен контрол над икономиката, води политика на противопоставяне на НАТО и на икономическото сътрудничество с ЕС, а вътре в страната политическите свободи са ограничени. Беларус е силно обвързана с Русия и двете имат обща отбранителна и митническа система.

Близо 40% от територията на Беларус са заети от гъсти гори. Площта ѝ е 207 705 km², от които 204 875 km² суша и 2830 km² водна площ.

История[редактиране | редактиране на кода]

Герб на Великото литовско княжество

През VII век днешните земи на Беларус са заселени със славянски племена (драговичи, радомичи, кривичи). През ранното Средновековие (9 век) страната е в пределите на Киевска Рус, а през 12 век е раздробена на няколко феодални княжества. От 14 до 20 век последователно е била Литва, част от Полша и Руската империя. От 1922 г. до 1991 г. Беларус е съюзна република в състава на СССР. През 1991 г. е провъзгласена за независима република.

География[редактиране | редактиране на кода]

Езерото Струста

Беларус има площ от 207 600 km² с обща дължина на границите 3306 km. Граничи с 5 държави – Русия на изток (959 km граница), Украйна на юг (891 km), Полша на запад (605 km), Литва на северозапад (680 km) и Латвия на север (171 km). Страната няма излаз на море. Около 40% от територията ѝ е покрита от гори и значителна част от нея е заета от блата и мочурища. Беларус е предимно равнинна държава, най-високата ѝ точка е хълмът Дзерджинская гора (Дзяржинская хара, 346 m). В южните си части, по поречието на река Припят, се простира мочурливата низина Полесие. Низината е покрита със смесени гори, в които се срещат много ценни горски видове и диви животни (рис, лос, бобър, глиган, черен щъркел и др.). Полесието е най-голямата заблатена и некултивирана територия в Европа. Съществуват значителни залежи на нефт и газ. Извличат се най-вече гранит и варовик. Има голямо наличие на торф, който е от голямо значение за земеделието. Средното количество валежи за годината е от 550 до 700 mm, климатът е умереноконтинентален (поради липсата на планини и равнинния характер на страната). Зимите са много студени, със средна температура от –6 °C, а летата са прохладни и влажни, със средна температура от 18 °C. Беларус има около 10 800 езера.

Население[редактиране | редактиране на кода]

По население (9,504 млн. към 2009 г.) Беларус заема четвърто място сред страните от ОНД, след Русия, Узбекистан и Казахстан. На територията на страната живеят представители на над сто народности. Основната част са беларуси (3/4 от общия брой), руснаци, поляци, украинци и др.

Държавно устройство[редактиране | редактиране на кода]

Беларус е президентска република, управлявана от президент и двукамарен парламент, наречен Върховен съвет. Броят на членовете в него е 360. Местата, заемани на основата на всеобщо избирателно право, са 310. Изискваната възраст за гласуване е 18 години, както и тази за избиране. Президентът има изключително широки правомощия и при избори може да се кандидатира за длъжността неограничен брой пъти. Александър Лукашенко заема поста от 1994 г. насам.

Триста и десет от общия брой членове на Върховния съвет на Беларус се избират с абсолютно мнозинство в едномандатни избирателни райони. Ако нито един от кандидатите не получи абсолютно мнозинство, се провежда втори тур. В него участват двамата кандидати, получили най-много гласове в първия тур. Петдесет места са запазени за представители на обществените организации, избрани от самите тях: 29 места се полагат на ветераните от войната и представителите на работниците, а 21 от местата са за организациите на инвалидите, глухите и слепите.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Административно Беларус е разделена на 6 области и 1 град на републиканско подчинение (Минск).

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Тролейбус МАЗ в Минск
ТЕЦ-4, Минск

Основният отрасъл в икономиката на Беларус е промишлеността – машиностроене, химическа, хранително-вкусова и други индустрии. Около 15% от населението е заето в селското стопанство, чиито основни производства са отглеждането на картофи и скотовъдството. В исторически план силно развити са били дървопреработването и текстилната промишленост.

За разлика от другите източноевропейски страни, в Беларус не са проведени икономически реформи, ориентирани към ускорено развитие на пазарната икономика, и стопанският живот е доминиран изцяло от правителството. След разпада на СССР Беларус се ориентира към системата на „пазарния социализъм“, като частната собственост е позволена, но държавата може да оказва голям контрол върху икономиката и управлява директно цените на стоките. Социалната и административна система са на практика непроменени от времето на СССР.

Беларусия не позволи продажбата на крупните национални компании и разработването на полезните изкопаеми от чужди фирми, като по този начин успя да запази стабилност и да се развива икономически, като е конкурентоспособна на останалите европейски държави.

Благодарение на силната си обвързаност с Русия, икономическата ситуация в страната може да се характеризира като стабилна. От бившите съветски републики Беларус е на пето място по БВП на глава от населението ($12 000) след Балтийските държави и Русия. БВП (ППС) за 2008 г. е $116,7 млрд. Икономическият растеж на Беларус е на едно от първите места в Европа – 8,1%. Вследствие на световната финансова криза, в края на 2008 г. страната получава заем за стабилизиране от Русия на стойност $2 млрд. По изискване на Международния валутен фонд за ограничаване на ефектите от кризата, беларуската рубла е девалвирана с 20%, а контролът върху фискалната и монетарна политика е затегнат.

Беларус поиска помощ от МВФ на 1 юли 2011 г. Президентът Александър Лукашенко бе принуден да девалвира беларуската рубла с повече от 30%.[3]

Инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Здравеопазване[редактиране | редактиране на кода]

Здравеопазването се финансира от общите данъци. Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите се споразумяват за бюджета на здравеопазването и след това се определя процентът на данъчните приходи, които ще се дават на здравеопазването. За разлика от повечето други страни в Европа, служителите не са длъжни да допринасят за бюджета за здравеопазване. Всички граждани и регистрираните жители на Беларус имат право на широк пакет от безплатни обезщетения за здравни грижи в държавата, финансирани институции. Лекарства, предписани за амбулаторни пациенти, някои стоматологични услуги, включително изкуствени зъби, козметична хирургия, очила, посещения в курортите и някои профилактични прегледи, се заплащат. Правителството решава какво да получи всяка група от обществото по отношение на здравните услуги. Гражданите, които принадлежат към уязвимите групи от обществото, например бременни жени, ветерани от войните, диабетици и болни от туберкулоза пациенти, не трябва да плащат всички такси. Родителите обаче трябва да платят част от разходите за лекарства, предписани на децата им с рецепта. Повечето хора приемат, че козметичната хирургия и посещения на курорти са несъществени здравни грижи, и по-голямата част от населението не са съгласни, поради това се начислява такса за извънболнична рецепта. Това насърчава хората да си платят за лечението (което е неналожително, а избрано по желание) или да поискат приемане в болница, тъй като всички лекарства, предписани в болницата, са безплатни.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Празници
Дата Българско име Местно име
1 януари Нова година Новы год
7 януари Рождество Христово Божае Нараджэньне (праваслаўнае)
12 април (2015) Великден Вялікдзень (праваслаўнае)
21 април (2015) Радаўніца
9 май Денят на победата Дзень перамогі
3 юли Ден на независимостта Дзень незалежнасці
7 ноември Празник на Октомврийската революция Дзень кастрычніцкай рэвалюцыі
25 декември Рождество Христово Божае Нараджэньне (каталіцкае)

Граници[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]