Туркменистан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Türkmenistan Respublikasy
Знаме на Туркменистан
Герб на Туркменистан
(знаме) (герб)
Девиз: -няма
Местоположение на Туркменистан
География и население
Площ 488 100 km²
(на 52-ро място)
Столица Ашхабад
Най-голям град Ашхабад
Официален език туркменски
Население (пребр., 2009) 5 110 000
(на 112-то място)
Гъстота на нас. 10.5 д./km²
Управление
президент Курбангули Бердимухамедов
История
Независимост
 -призната
от Съветския съюз
27 октомври, 1991
Икономика
БВП (ППС, 2009) $ 31 966 млн
(на 86-то място)
БВП на човек (ППС) $ 5,971[1]
Валута Туркменски манат (TMM)
Други данни
Часова зона +5
Интернет домейн .tm
Телефонен код 993
Релефна карта на Туркменистан

Туркменистан (на туркменски език: Türkmenistan) е държава в Централна Азия, на север граничи с Казахстан и Узбекистан, на изток с Афганистан, на юг с Иран, и на запад с Каспийско море. Общата площ на страната е 491 120 km2, от които 467 055 km2 суша и 24 065 km2 вода.

История[редактиране | редактиране на кода]

Туркменистан е държава с богата история, включваща много велики владетели и завоеватели.

Присъединен е към Руската империя в периода между 1865 и 1885 година. През 1924 година става съюзна съветска република в състава на СССР като Туркменска ССР. На 27 октомври 1991 година, след разпада на СССР, обявява независимост.

География[редактиране | редактиране на кода]

Със своите 488 100 km2 Туркменистан е 52-та страна по територия в света. Малко по-малка е от Испания и почти равна на големината на американския щат Калифорния.

Почти 80% от територията на страната е покрита от пустинята Каракум. В централната част на страната е разположена депресията Туран. Планинска верига преминава по протежението на югозападната граница. През страната преминават реките Амударя, Мургаб и Теджен.

Климатът на Туркменистан е сух, субтропически с малко валежи през годината. Зимите са кратки и сухи с най-много валежи от януари до май. Най-много валежи падат в планинската верига Копетдаг. Туркменският бряг около Каспийско море е дълъг 1 768 km. Каспийско море е безотточно езеро и няма достъп до Световния океан.

Държавно устройство[редактиране | редактиране на кода]

Президент на Туркменистан до 21 декември 2006 година е Сапармурат Ниязов („Туркменбаши“). На 21 декември 2006 г. Сапармурат Ниязов умира от спиране на сърцето. До следващите избори за изпълняващ длъжността президент е назначен заместник-председателят на правителството на републиката Курбангули Бердимухамедов. На изборите на 11 февруари 2007 г. с 89% от гласовете на избирателите победител е Курбангули Бердимухамедов.

В конституцията на Туркменистан са описани два законодателни органа.

Първият орган е назначаемият и избираем Халк маслахатъ (Народен съвет, надпарламент, състоящ се от 2507 членове) – състои се от президента, депутатите в меджлиса (халк векиллери), представителите на съдебната власт, министрите, главите на органите на регионалното самоуправление, представителите на обществените организации, старейшините. Народният съвет (Халк маслахатъ) обсъжда въпросите на общодържавната политика (изменения в конституцията, провеждане на избори и референдуми, утвърждаване на програмата за развитие на страната и т. н.). Пожизнен председател на Халк маслахатъ до 2007 г. бе Сапармурат Ниязов. Настоящият председател е Курбангули Бердимухамедов.

Вторият орган е Меджлисът (парламент, състоящ се от 65 членове). Депутатите се избират за 5 години в едномандатни окръзи. Компетенцията на меджлиса е приемането на законите.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Туркменистан се поделя на 5 вилаета (провинции) (Ахал, Балкан, Дашховуз, Лебап и Мари) и един независим град (Ашхабад). От своя страна вилаетите се поделят на етрапи (райони) и градове със самоуправление.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Туркменистан на сайта на МВФ. //

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]