Каракалпакстан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Каракалпакстан
Қарақалпақстан Республикасы
Qoraqalpog`iston Respublikasi
Flag of Karakalpakstan.svg
знаме

UZ-Karakalpakstan.PNG
карта
Админ. център: Нукус
Площ: 160 000 km²
Население: 1 200 000(2005)
Гъстота: 7,5 д/km²
статистически данни
Karakalpakstan map.png

Каракалпакстан (на узбекски: Qoraqalpog`iston Respublikasi) е автономна република в рамките на Узбекистан. Столица е град Нукус. Територията на Каракалпакстан е около 160 000 km2. Автономната република покрива земя, която по-рано е влизала в пределите на Хорезъм.

География[редактиране | редактиране на кода]

Автономната република е разположена северозападно от Узбекистан. В Каракалпакстан пустинята заема повече от 80% от територията на републиката.

Освен столицата Нукус, в републиката има още 12 града и 14 населени места от градски тип. Административно републиката е разделена на 14 района, всеки от които се управлява от Хакимом.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на автономната република е 1 200 000 души, от които 400 000 каракалпаки, 400 000 узбеки и 300 000 казахи. Каракалпаките в миналото са били номади скотовъдци и рибари и за пръв път се споменава за тях през 16 век. Културата на този етнос се е изгубила по време на съветския период, когато има голяма асимилация на етноси. Говорят каракалпакски език, който е близък до узбекския и казахския език. По времето на Съветския съюз е базиран на кирилицата, а от от 1996 г. насам — на латиницата.

Освен Нукус други големи градове са Ходжейли, Муйнак, който е бивше пристанище на Аралско море, но поради намаляването на площта на езерото, градът сега е на няколко километра от водите му.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Икономиката на региона преди е зависела основно от риболова, но сега се отглеждат най-вече памук, ориз и пъпеши. ВЕЦа построен по съветско време по течението на Амударя също е с важно знчение за Каракалпакстан.

Делтата на Амударя е била добре населена в миналото, като е поддържала напоени близките земеделски площти. По времето на Хорезъм тази територия е процъфтявала. Постепенното изменение на климата през вековете и екологичната катастрофа с Аралско море променят ситуацията за този регион.

Близките оазиси, реки, езера и други водоеми пресъхват и има силно засоляване на почвите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]