Каракалпакстан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Каракалпакстан
на каракалпакски:
Qaraqalpaqstan Respublikasi'
(Қарақалпақстан Республикасы)
на узбекски:
Qoraqalpog`iston Respublikasi
(Қорақалпоғистон Республикаси)
знаме
Flag of Karakalpakstan.svg
герб
Coat of arms of Karakalpakstan.svg
карта

O`zbekiston bo`linish qor.png
статистически данни
Статут: Автономна
република
Официални езици: каракалпакски и
узбекски
Админ. център: Нукус
Най-голям
град
:
Нукус
Площ: 160 000 km2
(1-во място
в Република
Узбекистан
)
Население (2013): 1 711 800
Гъстота: 10,15 д/km2
Включва: 14 района
Валута: узбекистански
сом

Каракалпакстан (на узбекски: Qoraqalpog`iston Respublikasi) е автономна република в рамките на Узбекистан. Столица е град Нукус. Територията на Каракалпакстан е около 160 000 km2. Автономната република покрива земя, която по-рано е влизала в пределите на Хорезъм.

География[редактиране | редактиране на кода]

Автономната република е разположена северозападно от Узбекистан. В Каракалпакстан пустинята заема повече от 80% от територията на републиката.

Освен столицата Нукус, в републиката има още 12 града и 14 населени места от градски тип. Административно републиката е разделена на 14 района, всеки от които се управлява от Хакимом.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на автономната република е 1 711 800 души. Каракалпаките в миналото са били номади скотовъдци и рибари и за пръв път се споменава за тях през 16 век. Културата на този етнос се е изгубила по време на съветския период, когато има голяма асимилация на етноси. Говорят каракалпакски език, който е близък до узбекския и казахския език. По времето на Съветския съюз е базиран на кирилицата, а от от 1996 г. насам — на латиницата.

Освен Нукус други големи градове са Ходжейли, Муйнак, който е бивше пристанище на Аралско море, но поради намаляването на площта на езерото, градът сега е на няколко километра от водите му.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Икономиката на региона преди е зависела основно от риболова, но сега се отглеждат най-вече памук, ориз и пъпеши. ВЕЦа построен по съветско време по течението на Амударя също е с важно знчение за Каракалпакстан.

Делтата на Амударя е била добре населена в миналото, като е поддържала напоени близките земеделски площти. По времето на Хорезъм тази територия е процъфтявала. Постепенното изменение на климата през вековете и екологичната катастрофа с Аралско море променят ситуацията за този регион.

Близките оазиси, реки, езера и други водоеми пресъхват и има силно засоляване на почвите.

Административно деление на Каракалпакстан


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]