Самаркандска област

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Самаркандска област
Samarqand viloyati

UZ-Samarqand.PNG
карта
Админ. център:Самарканд
Площ:16 400 км²
Население:2 322 000(2005)
Гъстота:142 д/км²
статистически данни

Самаркандска област е една от 14-те области (вилояти) в Узбекистан. Административен център на областта е град Самарканд.

История[редактиране | редактиране на кода]

Самаркандската област е основана на 15 януари 1938 г.[1] и е разделена на 14 административни района.[2] Административен център е град Самарканд. Градът е воторият най-голям икономически и културен център след столицата Ташкент. В този град се намира института по археология към Академията на науките в Република Узбекистан.

География[редактиране | редактиране на кода]

Самаркандската област е разположена в центъра на странат. В близост минава река Зарафшан. Площта на областта е 16 400 км2. Климатът е континентален.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Областта има значителни количества от природни ресурси, като мрамор, гранит, варовик и други вещества, които могат да се използват в строителството.

Основни земеделски култури са памука и житото, също така е разпространено копринарството и винарството. Развити са и керамичната, текстилната и хранително-вкусовата промишлености.

Транспортът в тази област е добре развит. Самаркандската област разпола с 400 km железопътни релси и 4 100 km пътища. Телекомуникацията също е добре развита.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението се оценява на около 2 322 000, като 75% от него жевеят в селските райони.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]