Къзълкум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Къзълкум
Region of Kyzyl Kum.png
Информация
Държави Флаг на Узбекистан Узбекистан
Флаг на Казахстан Казахстан
Флаг на Туркменистан Туркменистан
Площ 300 000 km²
Надморска височина 300 m (макс.)
Температура от 0 °C до 9 °C през януари (средни)
от 26 °С до 29 °C през юли (средни)
Валежи 100 – 200 mm
Природни залежи злато, нефт, природен газ, строителни материали и др.
Къзълкум в Общомедия

Къзълку́м (на узбекски: Qizilqum; на казахски: Қызылқұм; букв. „Червен пясък“) е пустиня в Централна Азия, разпростираща се на територията на Узбекистан, Казахстан и Туркменистан.

Това е 11-та по площ пустиня в света. Простира се на около 298 000 км2 между реките Амударя и Сърдаря.

География[редактиране | редактиране на кода]

Територията ѝ е съставена главно от обширни равнини до 300 m над морското равнище, но също има деприсии и плата. По-голямата ̀и част на Къзълкум е покрита с пясъчни дюни, но в северозападните ̀и части има оазиси, някои от които са покрити с глина. Има земеделски селища около реките и оазисите. Температурите могат да бъдат много високи през летните месеци, от средата на май до септември. Най-високата измерена температура е 51,7 C° през юли 1983 г. в селището Керки по поречието на река Амударя.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

Изглед от Къзълкум.

Пустинната фауна включва някои зимни прелетни птици в северните ѝ части. През 1971 г. е основан резервата „Бухара“ с площ от 101 000 km2, като по-голямата част от него са мочурища наводнени от реката Амударя. Той се намира близо до селото Дарган Ата. В резервата също има и елени (чието име носи), диви свине, фазани и златен орел.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Местното население използва голяма част от Къзълкум като пасища за добитъка (главно овце и камили). Пустинята е добре позната със своите залежи на злато, уран, мед, алуминий, сребро, природен газ и нефт]]. През 1970 г. започва развитието на минната индустрия като най-значимата златна мина в района е в местността „Муратау“.