Къзълкум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Къзълкум
Изглед от Къзълкум
Информация
Държави Узбекистан, Казахстан, Туркменистан
Площ 298 000
Надморска височина 300 m
Температура 49 0C
Природни залежи злато, нефт, газ, строителни материали, природен газ и др.
Къзълкум в Общомедия

Къзълкум (от узбекски: Qizilqum, в превод: червен пясък) е пустиня в Централна Азия, разпростираща се на територията на Узбекистан, Казахстан и Туркменистан. Това е единадесетата по големина пустиня в света. Простира се на около 298 000 км2.

Намира се между реките Амударя и Сърдаря.

География[редактиране | редактиране на кода]

Територята и е съставена главно от обширни равнини до 300 m над морското равнище, но също има деприсии и плата. По-голямата ̀и част на Къзълкум е покрита с пясъчни дюни, но в северозападните ̀и части има оазиси, някои от които са покрити с глина. Има земеделски селища около реките и оазисите. Температурите могат да бъдат много високи през летните месеци, от средата на май до септември. Най-високата измерена температура е 51,7C0 през юли 1983 г. в селището Керки по поречието на река Амударя.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

Пустинната фауна включва някои зимни прелетни птици в северните ̀и части. През 1971 г. е основан резервата "Buchara" с площ от 101 000км2, по-голямата част от него са мочурища наводнени от реката Амударя. Той се намира близо до селото Дарган Ата. В резервата също има и елени (чието име носи), диви свине, фазани и Златен орел.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Местното население използва голяма част от Къзълкум като пасища за добитъка (главно:овце и камили). Пустинята е добре позната със свойте залежи на злато, уран, мед, алуминий, сребро, природен газ и нефт. През 1970 г. започва развитието на минната индустрия като най-прочутата мина е в местността "Муратау".