Къзълкум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Къзълкум
Region of Kyzyl Kum.png
Информация
Държави Флаг на Узбекистан Узбекистан
Флаг на Казахстан Казахстан
Флаг на Туркменистан Туркменистан
Площ 300 000 km²
Надморска височина 300 m (макс.)
Температура от 0 °C до 9 °C през януари (средни)
от 26 °С до 29 °C през юли (средни)
Валежи 100 – 200 mm
Природни залежи злато, нефт, природен газ, строителни материали и др.
Къзълкум в Общомедия

Къзълку́м (на узбекски: Qizilqum; на казахски: Қызылқұм; букв. „Червен пясък“) е пустиня в Централна Азия, разпростираща се на територията на Узбекистан, Казахстан и Туркменистан. Това е единадесетата по големина пустиня в света. Простира се на около 298 000 км2. Намира се между реките Амударя и Сърдаря.

География[редактиране | редактиране на кода]

Територията ѝ е съставена главно от обширни равнини до 300 m над морското равнище, но също има деприсии и плата. По-голямата ̀и част на Къзълкум е покрита с пясъчни дюни, но в северозападните ̀и части има оазиси, някои от които са покрити с глина. Има земеделски селища около реките и оазисите. Температурите могат да бъдат много високи през летните месеци, от средата на май до септември. Най-високата измерена температура е 51,7 C° през юли 1983 г. в селището Керки по поречието на река Амударя.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

Изглед от Къзълкум.

Пустинната фауна включва някои зимни прелетни птици в северните ѝ части. През 1971 г. е основан резервата „Бухара“ с площ от 101 000 km2, като по-голямата част от него са мочурища наводнени от реката Амударя. Той се намира близо до селото Дарган Ата. В резервата също има и елени (чието име носи), диви свине, фазани и златен орел.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Местното население използва голяма част от Къзълкум като пасища за добитъка (главно овце и камили). Пустинята е добре позната със своите залежи на злато, уран, мед, алуминий, сребро, природен газ и нефт]]. През 1970 г. започва развитието на минната индустрия като най-значимата златна мина в района е в местността „Муратау“.