Либийска пустиня

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Либийска пустиня
Libyan Desert - 2006.jpg
Информация
Държави Флаг на Либия Либия
Флаг на Египет Египет
Площ 1 100 000 km2
Надморска височина 200 m
Температура макс. достигната – + 58 градуса по Целзий
Валежи 0 – 5 mm
Природни залежи нефт
Africa relief location map.jpg
24° с. ш. 25° и. д.
Местоположение в Африка
Либийска пустиня в Общомедия

Либийска пустиня е пустиня в Северна Африка, част от северния дял на Сахара.[1]

Тя е разположена на запад от река Нил в Египет, като се простира до западните части на Либия. Граничи с Нубийската пустиня в Северозападен Судан. Приблизително 1100 км дълга и 1000 км широка, Либийската пустиня е покрита от пясъчни ергове, планини и скалисти равнини. На територията ѝ съществуват 8 депресии, от които 7 са оазиси (Сива, Харга, Дахла, Бахария, Фарафра в Египет; Ал-Джагбуб и Куфра в Либия). В депресията Катара водите са солени, и затова тя не се счита за оазис.

Либийската пустиня е най-сухата част от Сахара – валежите рядко превишават 5 mm на година, а в югозападните части на Либия валежи няма в продължение на 2 – 3 години. Въздухът е толкова сух, че дори след поглъщане на вода, гърлото изсъхва за секунди. Най-високата точка е платото Гилф Кебир, издигащо се на около 1100 метра надморска височина в югозападния ъгъл на Египет. В северната си част платото е разделено от три уади (сухи речни корита). В Либийската пустиня, на територията на Либия, са разположени 3 пясъчни морета – Голямо, Каланшо и Ребиана.

Либийската пустиня е изключително слабо населена, обитателите ѝ са най-вече бербери и други северноафрикански номади, както и населението на оазисите.

През Втората световна война там действа Далекобойната пустинна група на британската армия.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.