Чиуауа (пустиня)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чихуахуа
Пустинята Чихуахуа в западната част на Тексас.
Информация
ДържавиСАЩ
Мексико
Площ362 600 km2
Чихуахуа в Общомедия
Местоположение на пустинята.

Чихуахуа (на английски: Chihuahuan Desert; на испански: Desierto de Chihuahua) е пустиня и екорегион в Северно Мексико и Югозапада на САЩ. Заема голяма част от Западен Тексас, части от долината на Рио Гранде в Ню Мексико и част от Югоизточна Аризона, както и централните и северните части на Мексиканското плато. На запад граничи с хребета Западна Сиера Мадре. В Мексико покрива голяма част от щата Чиуауа, части от Коауила де Сарагоса и Дуранго и крайни части от Сакатекас и Нуево Леон. С площ от около 362 600 km2, това е най-голямата гореща пустиня в Северна Америка.[1]

География[редактиране | редактиране на кода]

Няколко големи планински хребета са разположени в пустинята – Западна Сиера Мадре, Сиера дел Кармен, Орган, Франклин, Сакраменто, Чисос, Гуадалупе и Дейвис. Те образуват „острови в небето“ с по-хладен и по-влажен климат в сърцето на пустинята. В тях се намират както иглолистни, така и широколистни гори.

В пустинята се намират и няколко градски района: Сиудад Хуарес (най-големият), Чиуауа, Салтильо и Тореон в Мексико и Ел Пасо и Тусон в САЩ.

Според Световния фонд за природата, пустинята Чихуахуа е една от най-биологически разнообразните пустини в света. Регионът е сериозно деградирал вследствие прекомерната паша. Мексиканският вълк (Canis lupus baileyi), който някога е бил широко разпространен в областта, днес е почти изчезнал.[2]

Вилорога антилопа сред Agave lechuguilla в пустинята Чихуахуа.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Пустинята се е образувала, тъй като попада във валежната сянка на двата хребета Западна Сиера Мадре на запад и Източна Сиера Мадре на изток, които блокират по-голямата част от влагата, идваща съответно от Тихия океан и от Мексиканския залив.[3] Климатът в пустинята е сух, само с един влажен сезон през лятото.[3] Средната годишна температура в пустинята е 24 °C. В северните ѝ части зимата е по-тежка, като там са възможни и валежи от сняг.[4] Средното количество годишни валежи в Чихуахуа е 235 mm. Пустинята е относително млада и съществува от едва 8000 години.[3]

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Храстът Larrea tridentata е преобладаващият растителен вид в пустинята, растящ на чакълеста или песъчлива почва в долините. В подножията се срещат юка и Opuntia, а по границата между Мексико и САЩ расте кактуса Ferocactus pilosus.

Сред тревистите растения се открояват най-вече Muhlenbergia porteri, Bouteloua gracilis, Bouteloua breviseta и Bouteloua hirsuta. Тревите представляват около 20% от площта на пустинята.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The New York Times Almanac. 2007. New York, New York, Penguin Books, 2006. ISBN 0-14-303820-6. с. 456.
  2. Lobos of the Southwest // Посетен на 20 декември 2017.
  3. а б в The Chihuahuan Desert // New Mexico State University. Архивиран от оригинала на 2012-12-27. Посетен на 16 февруари 2013.
  4. Chihuahuan Desert // National Park Service. Посетен на 16 февруари 2013.