Вилорога антилопа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вилорога антилопа
Gabelbock fws 1b.jpg
Antilocapra americana
Antilocapra americana female (Wyoming, 2012).jpg
вилорога антилопа
Природозащитен статут
Класификация
[1]
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Artiodactyla Чифтокопитни
семейство: Antilocapridae Вилорогови
род: Antilocapra Вилороги
антилопи
вид: Antilocapra
americana
Вилорога
антилопа
Научно наименование
Уикивидове Antilocapra
Ord 1818
Уикивидове Antilocapra americana
Ord, 1815[2][3]
Синоними
  • Antilocapra anteflexa Gray, 1855
Разпространение
PronghornRange.png
Подвидове
вилорога антилопа в Общомедия

Вилорогата антилопа (Antilocapra americana) е чифтокопитен бозайник и единствен съвременен представител на семейство Вилорогови (Antilocapridae). Въпреки името си обаче, тя не е същинска антилопа и представлява своеобразен преход между Еленовите и Кухорогите. Скорошни проучвания дори сочат много близко родство с Жирафите. Рогата ѝ са изградени от кератин, израстващ върху костна основа, като външния рогов слой се сменя всяка година.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Височина в холката около един метър. Възрастните мъжки тежат 45-60 кг, а женските – 35-45 кг. Окраската на вилорогата антилопа е жълто-кафява до червеникава с бяла задница, корем и две бели ивици на шията. Мъжките се отличават с черни очертания на бузите си и дълги до 50 см. рога с едно малко разклонение и извити назад и навътре краища. Рогата на женските са много по-малки и прави. Има големи очи и много остро зрение с 320 градуса на полезрение.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Разпространена е от южен Саскачъуан и Албърта в Канада през САЩ (Северозападна Минесота, Тексас, Аризона) до Сонора, Долна Калифорния и Сан Луис Потоси в Северно Мексико.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Стадо вилороги антилопи през зимата

Живее на стада в прерията, но се среща и в пустинни местности или храсталаци. През размножителния сезон в края на лятото стадата се пръскат, за да се съберат отново в началото на зимата. Тези стада могат да наброяват повече от стотина индивида, които се движат непрекъснато в търсене на храна: треви, житни растения, клонки, дори кактуси. В полупустинните райони вилорогата антилопа понася добре жаждата, но при възможност изпива големи количества вода.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

През май-юни бременната женска се отделя от стадото за да роди 1-2 малки. Те се раждат с тегло около 2 кг и са сивкави на цвят. На три месечна възраст добиват окраската на възрастни, а рогата им се появяват в края на годината.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Вилорогата антилопа е най-бързото сухоземно животно в Северна Америка. Тя може да пробяга големи разстояния поддържайки скорост от 50 км/ч, но в случай на нужда развива до 90 км/ч, като прави големи петметрови скокове.

Природозащитен статус[редактиране | редактиране на кода]

Вилорогата антилопа е вписана в Червения списък на световнозастрашените видове на IUCN като вид с малък риск[4].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hoffmann, M., Byers, J. & Beckmann, J.. Antilocapra americana. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 14 ноември 2010. (на английски)
  2. указано в: Mammal Species of the World, дата на проверка: 19 септември 2015
  3. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 13 юни 1996, дата на проверка: 19 септември 2013
  4. Antilocapra americana (IUCN Red List of Threatened Species, 2007)