Приаралски Каракум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Приаралски Каракум
Aral Karakum.jpg
пясъчна пустиня
Информация
Държави Флаг на Казахстан Казахстан
Къзълординска област
Площ 35 000[1]
Надморска височина 55 – 118 m
Температура януари (-12 °C; -14 °C)
юли (24 °C; 26 °C)
Валежи 100 – 150 mm
Природни залежи артезиански води
Координати 47°10′00″ с. ш. 63°10′00″ и. д. / 47.166667° с. ш. 63.166667° и. д.
Друго Космодрум Байконур

Приаралски Каракум (на казахски: Арал қарақұмы; на руски: Приара́льские Караку́мы, букв. „приаралски черен пясък“) ) е пясъчна пустиня в Приаралието (Къзълординска област), Казахстан, Средна Азия. Разположена е североизточно от Аралско море и северно от река Сърдаря, където е разположен космодрумът Байконур.[2]

Географска характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Релеф[редактиране | редактиране на кода]

Пустинята представлява песъклива хълмиста равнина с наклон към Аралско море. Заета е от дюни с височина до 25 м., падини до 8 м., а в котловините се разполагат глинести сиви почви от солончаци и такири. Липсват постоянни водоизточници, годишна сума на валежите 100 – 150 mm с максимум през есента. Растителността е типично пустинна - треви и полухрасти, като коило, пелин, солончаков ежовник, ракитовица, джузгун и камилски боб.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът е сух континентален, с големи колебания в сезонните и денонощните температури на въздуха.Зимата започва от средата на ноември и продължава до средата на март. Характеризира се с чести мъгли и средна януарска температура от -12 до -14 °C, абсолютен минимум −42 °C. Снежна покривка се образува през декември и достига до 16 sm при замръзване на земята до 1,3 m. Пролетта е суха и кратка - през март и април. Лятото продължава до септември със средна юлска температура 24-26 °C, безоблачно и сухо, абсолютен максимум 43 °C. През есента ръмят дъждове и първи сняг, а скоростта на северния вятър може да достигне 15 m/sec.

Стопанство[редактиране | редактиране на кода]

Благодарение на плиткоразположените подпочвени води и слабото им изпаряване в Приаралските пясъци се задържа растителност, способна да поддържа развитието на пасбищно скотовъдство (овцевъдство, камиларство). За водопой се използват много кладенци и артезиански извори, я в котловините се изграждат кошари за целогодишно животновъдство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Приаральские Каракумы“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.