Приаралски Каракум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Приаралски Каракум
Aral Karakum.jpg
Пясъчна пустиня
Информация
Държави Къзълординска област, Флаг на Казахстан Казахстан
Площ 40000 [1]
Надморска височина 55 – 118 m
Температура дневна [-5°;+35]
нощна [-18;-20°]
Природни залежи Артезиански води
Координати 44°00′00″ с. ш. 48°00′00″ и. д. / 44° с. ш. 48° и. д.
Друго Космодрум Байконур

Приаралски черни пясъци (на казахски: Арал қарақұмы; на руски: Приара́льские Караку́мы) е пясъчна пустиня в Приаралието (Къзълординска област), Казахстан, Средна Азия.

Разположена е североизточно от Аралско море. От юг е ограничена от река Сърдаря, където се разполага космодрумът Байконур.

Релеф[редактиране | редактиране на кода]

Пустинята представлява песъклива хълмиста равнина с наклон към Аралско море. Заета е от дюни с височина до 25 м., падини до 8 м., а в котловините се разполагат глинести сиви почви от солончак и такир. Липсват постоянни водоизточници, валежи има само през есента. Растителността е типично пустинна - треви и полухрасти, като коило, пелин, солончаков ежовник, ракитовица, джузгун и камилски боб.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът е сух континентален, с големи колебания в сезонните и денонощните температури на въздуха.Зимата започва от средата на ноември и продължава до средата на март. Характеризира се с чести мъгли и минимална измерена температура от −42 °C. Снежна покривка се образува през декември и достига до 16 см при замръзване на земята до 1,3 м. Пролетта е суха и кратка - през март и април. Лятото продължава до септември и протича с безоблачност, суховеи и максимални температури +43 °C. През есента ръмят дъждове и първи сняг, а скоростта на северния вятър може да достигне 15 m/sec.

Стопанство[редактиране | редактиране на кода]

Благодарение на плиткоразположените подпочвени води и слабото им изпаряване в Приаралските пясъци се задържа растителност, способна да поддържа развитието на пасбищно скотовъдство (овцевъдство, камиларство). За водопой се използват много кладенци и артезиански извори, я в котловините се изграждат кошари за целогодишно животновъдство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Приаралски Каракум, Посетен на 24. 4. 2013.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Приаральские Каракумы“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.