Вегетация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Вегатацията или вегетационен период е състояние при растенията. При него те растат и образуват вегетативни органи, цвят, плод и семена. Не включва времето на покой на растенията. Продължителността на вегетацията зависи от следните фактори - вид и сорт на растението, метеорологични условия и начин на отглеждане.

Биологичен вегетационен период

при едногодишните видове вегетационният период съвпада със жизненият им цикъл, от изникване до образуване на семена и отмирането им. При многогодишните видове той започва с активизирането на жизнените процеси в растенията и продължава до изпадането им отново в покой. Вегетационният период при повечето видове съвпада със периода от пролетта до есента, но има и изключение. Така например много тревисти видове започват вегетацията си през есента и приключва през пролетта. При други видове е много кратък,като обхваща периоди от годината, в които съществуват най-добри условия за тяхното развитие (ефeмери). В тропиците вегетационният период е практически неограничен, той продължава през цялата година. В някой тропически райони вегетационният период може да е ограничен от липсата на достатъчно влага.

Агрометеорологичен вегетационен период

За нуждите на земеделието са разработени различни системи за дефиниране и определяне на вегетационният период. У нас е прието популярното почти в цяла Европа, Русия, Канада и части от САЩ разбиране, че вегетационният период е времето от последната слана напролет до първата слана на есен. У нас средно вегетационният период варира в зависимост от района, надморската височина и микроклимата, по-дълъг е по Черноморието и равните места на южна България. В затворените котловини полета и планините е най-кратък. Средно за страната е около 200 дни. Според друга дефиниция вегетационният период включва всички дни от годината в които средната денонощна температура е над + 5°С. в страните с мек климат като Великобритания за начало на вегетационния период се приемат първите три последователни дни с температура над + 5°С, а за край първите три последователни дни с температура под + 5°С през есента.