Стшелецки (пустиня)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стшелецки
Информация
Държави Австралия
Площ80 250 км2
-27.69° с. ш. 140.41° и. д.
Местоположение в Австралия
Стшелецки в Общомедия

Стшелецки е пустиня в далечния северен регион на Южна Австралия, Югозападен Куинсланд и западен Нов Южен Уелс. Разположена е в североизточната част на басейна на езерото Ейр и на север от хребетите Флиндърс. Две други пустини заемат басейна на езерото Ейр – пустинята Тирари и пустинята Симпсън.

Име[редактиране | редактиране на кода]

Пустинята е кръстена от Чарлз Стърт на полския изследовател Павел Стшелецки.[1] Стърт е първият неместен изследовател в района в края на 1845 г., последван от злополучната експедиция на Бърк и Уилс през 1861 г.

География[редактиране | редактиране на кода]

Пустинята обхваща 80 250 км2, което я прави седмата по големина пустиня в Австралия.[2] Характеризира се с обширни полета с дюни и включва три диви зони.

Голяма част от пустинята е включена в регионалния резерват „Стшелецки“ в Южна Австралия,[3] а част от източните райони са защитени в рамките на Националния парк „Стърт“ в Нов Южен Уелс. В пустинята живее популация на застрашената тъмна скачаща мишка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Innamincka/Cooper Creek State Heritage Area. // State Heritage Areas of South Australia. Department for Environment and Heritage. Посетен на 2009-07-13.
  2. Deserts. // Geoscience Australia. Посетен на 5 February 2013.
  3. Biodiversity Assessment – Simpson Strzelecki Dunefields. // Australian Natural Resources Atlas. Department of the Environment, Water, Heritage and the Arts. Посетен на 2009-07-13.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]