Такламакан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Такламакан
塔克拉玛干沙漠
Taklamakan desert.jpg
Изглед от Такламакан
Информация
Държави Flag of the People's Republic of China.svg Китай
Площ 337 000 km²
Надм. височина 1626 m (максимална)
Температура от -40 °C до +50 °C
Валежи < 50 mm
Координати 38° с. ш. 82° и. д. / 38.9° с. ш. 82.2° и. д.
China edcp relief location map.jpg
38.9° с. ш. 82.2° и. д.
Местоположение в Китай
Такламакан в Общомедия

Такламакан (на китайски: 塔克拉玛干沙漠; на уйгурски: تەكلىماكان قۇملۇقى) е пустиня в Централна Азия, намираща се в Синдзян-уйгурския автономен регион в Народна република Китай. Според някои сведения, буквално преведено името означава „Ако влезеш, няма да излезеш“.[1]

География[редактиране | редактиране на кода]

Сателитна снимка на пустинята.

Заема площ от около 270 000 km2 в Таримския басейн. Пресича се в северната и южната крайна част от два разклона на Пътя на коприната. Ключовите градове оазиси са Кашгар, Яркенд и Хотан в югозападната част; Кука и Турхан – в северната, и Лулан и Дунсян – в източната.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Тъй като пустинята лежи във валежната сянка на Хималаите, за нея е характерен студен пустинен климат. Близостта ѝ до студените въздушни маси на Сибир поражда много ниски температури през зимата. През 2008 г. Такламакан даже има снежна покривка (4 cm) за пръв път в съвременната си история.[2] Вътрешноконтиненталното ѝ положение и отдалечеността ѝ от големи водоеми са причината нощите в пустинята да са студени дори и през лятото.

История[редактиране | редактиране на кода]

Археологическите находки, намерени в руините в пясъка на пустинята, свидетелстват за тохарски, ранноелинистични и индийско-будистки влияния. Богатствата и опасностите са описани ярко от Аурел Щайн, Свен Хедин, Алберт фон льо Кок и Пол Пелио.

Намерени са множество мумии на местни, някои от които на възраст 4000 години. Те показват широкия кръг от хора, които са преминавали през пустинята. По всичко личи, че много от мумиите са потомци на европеиди.

По-късно в Такламакан се заселват тюркски народи. Започвайки от династията Тан, китайците периодично увеличават контрола си върху градовете оазиси в пустинята, за да овладеят важната търговия по Пътя на коприната в Централна Азия. Местността е била владяна от китайци, тюрки, монголи и тибетци. Днешното селско население се състои най-вече от тюркските уйгури и казахи, а в градовете живеят предимно хански китайци.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hobbs, Joseph J.. World Regional Geography. 6th. Wadsworth Publishing Co Inc. ISBN 978-0495389507. с. 368.
  2. ((en)) China's biggest desert Taklamakan experiences record snow