Централна Азия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Страните в Централна Азия на картата на света
Мястото на Централна Азия сред останалите региони на континента:   Северна Азия   Централна Азия   Югозападна Азия   Южна Азия   Източна Азия   Югоизточна Азия

Централна Азия (или Средна Азия) е регион в Азия, който обхваща Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан и Туркменистан. Отчасти обхваща Афганистан, Монголия, Китай (Синдзян-уйгурски автономен регион), и др.

История[редактиране | редактиране на кода]

География[редактиране | редактиране на кода]

Общата площ на страните в Централна Азия е 4 003 400 км2. Географските характеристики на региона са разнообразни, като се започне от планините (Тяншан), обширните пустини (Каракум, Къзълкум, Такламакан), и особено обезлесените тревисти степи. По-големите степенни области на Централна Азия се разглеждат заедно със степите на Източна Европа като хомогенна географска зона, известна като Евразийски степи. По-големи реки в региона са Амударя, Сърдаря, Теджен, и др. Основната част от водите на региона се оттичат в Каспийско, Аралско море и езерото Балхаш.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Според данни от 22 февруари 2010 година населението на държавите в региона е 61 551 945 души, средната гъстота е около 15 души/км2.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Политика[редактиране | редактиране на кода]