Южна Азия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Южна Азия

Южна Азия е регион в южна Азия, който обхваща под-хималайските страни и според ООН включва следните страни и териотории:[1]

Според различни дефиниции някои от тези страни не са част от региона, а според други – Бирма и Тибет също са част от него.

В Южна Азия живеят повече от една пета от хората на земята, което поставя региона на челно място в света като едновременно най-населения и с най-голяма гъстота на населението, живеещо на единица площ.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Южна Азия е най-бедния регион в света след Субсахарска Африка. Шри Ланка има най-висок БВП на глава от населението в региона, а Афганистан – най-нисък. Индия е най-голямата икономика в региона и съставлява почти 82% от икономиката на Южна Азия. Според доклад на Световната банка от 2007, Южна Азия е най-малко интегрирания регион в света; търговията между държавите от Южна Азия е само 2% от комбинирания БВП на региона, в сравнение с този на Източна Азия, който е 20%. Икономист обвинява за това пренебрежението на Индия към своите съседи.[2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Geographical Region United Nations. // United Nations. Посетен на 28 декември 2013. (на английски)
  2. A special report on India: India elsewhere. // [[|Икономист (списание)|The Economist]], 11 декември 2008. Посетен на 28 декември 2013. (на английски)