Северна Африка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Държавите от Северна Африка
Селище в Северна Африка, началото на ХХ век

Северна Африка е географски, културен и исторически район част от континента Африка.

Държави в Северна Африка[редактиране | редактиране на кода]

Държава Столица
Флаг на Алжир Алжир Алжир
Флаг на Египет Египет Кайро
Флаг на Западна Сахара Западна Сахара Аюн
Флаг на Либия Либия Триполи
Флаг на Мавритания Мавритания Нуакшот
Флаг на Мароко Мароко Рабат
Флаг на Судан Судан Хартум
Флаг на Тунис Тунис Тунис

Географски факти[редактиране | редактиране на кода]

Всички северноафрикански държави имат широк излаз на Средиземно море, като Мароко има излаз и на Атлантическия океан, а Египет – и на Червено море. С изключение на Тунис, страните са големи по територия, като Алжир е на второ място в Африка след Судан. Северноафриканските държави са богати на полезни изкопаеми като нефт.

Канарските острови, Еритрея и Етиопия понякога също се причисляват към Северна Африка, както и Азорските острови и островите Мадейра[1].

Магреб е наименование за Северозападна Африка, частта от Северна Африка, включваща само Алжир, Западна Сахара, Либия, Мавритания, Мароко и Тунис, т.е. изключваща долината на река Нил. В различните езици и контексти може да включва различни държави.

Така например Египет и Либия са считани политически за част от Близкия изток поради по-добрите им дипломатически и икономически взаимоотношения със страните от югозападна Азия в сравнение с връзките с другите страни от Северна Африка. Египет е държава на два континента, тъй като притежава територии на Синайският полуостров, който е част от Азия.

В Северна Африка тече най-дългата река на планетата Земя – Нил, дълга 6695 km. Най-високата точка се намира в Атласката планинска верига, а в района попада и Етиопската планинска земя. Най-голямата пустиня на Земята Сахара е в Северна Африка – с площ от 9 000 000 km².

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.