Сахел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Разположение на Сахел в Африка

Сахел (на арабски: ساحل‎, сахил, бряг или граница на Сахара) е граничната зона в Африка между Сахара на север и по-плодородния район на юг, познат като Судан (да не се бърка със страната със същото име).

География[редактиране | редактиране на кода]

Сахел е савана, простираща се на 3900 km от бреговете на Атлантическия океан до Африканския рог, променяща се от полуизсъхнали пасища до савана. През историята на Африка районът, известен още като Субсахарска Африка, е бил владение на някои от най-напредналите кралства, облагодетелстващи се от търговия през пустинята. Тези кралства са познати като Сахалски кралства.

Държавите, които днес заемат територията на Сахел, са Сенегал, Мавритания, Мали, Буркина Фасо, Нигер, Нигерия, Чад, Судан и Еритрея.

Околна среда[редактиране | редактиране на кода]

Преди около 12 500 години Сахел е бил част от пустинята Сахара и е бил покрит от пясъчни дюни, които са оформили пейзажа, който виждаме днес.

Върху Сахел падат от 150 до 600 mm дъжд годишно, предимно през сезона на мусоните. Дъждовете са с голяма променливост в честотата си през различните години.

Най-важните фактори, ограничаващи продуктивността в Сахел, са водата и плодородието на почвите. Почвите в Сахел са с високо съдържание на киселинност (което се изразява в отравяне на растенията с алуминий) и са бедни на азот и фосфат.

Има силна връзка между количеството дъжд, паднало в Сахел и завишената ураганна активност в Атлантика.[1]

Суша[редактиране | редактиране на кода]

През 1914 г. в Сахел има голяма суша, причинена от годишен валеж много под средния, което води до голям глад.

През 60-те години на 20 век се наблюдава голямо увеличаване на валежите в региона, което прави северния район по-благоприятен. Има натиск от правителството за придвижване на хората на север.

Сухият период от 1968 до 1974 г. прави пасищата негодни и обширни части от региона денудират. Както през 1914 г. това довежда до глад, но този път е по-умерено поради оказаната помощ и международното наблюдение. Тази катастрофа води до основаването на Международния фонд за селскостопанско развитие

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Landsea, C., and Gray, n. The Strong Association between Western Sahel Monsoon Rainfall and Intense Atlantic Hurricanes. Journal Of Climate, Vol. 5, No. 5, May 1992.