Октомврийска революция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Октомврийска революция.

Октомврийски преврат
Конфликт: 1917-1922
CruiserAurora061609.jpg
Крайцерът "Аврора", дал началото на революцията
Период Гражданска война в Русия
Място Санкт Петербург, Русия
Резултат победа на болшевиките, образуване на СССР, начало на гражданската война
Воюващи страни
Socialist red flag.svg Болшевишката партия Flag of Russia.svg Временно руско правителство
Командири
Владимир Илич Ленин, Лев Троцки Александър Керенски
Сили
10,000 моряци червеногвардейци, 20,000 - 30,000 войници червеногвардейци 500 - 1 000 доброволци, 1 000 доброволци жени
Жертви и загуби
няколко ранени всички дезертират
Болшевиките завземат Зимния дворец практически без организирана съпротива

Октомврийската революция, наричана също Болшевишка революция, е процеса на установяване на властта на болшевишката партия в рамките на Руската империя, започнал с въоръжен преврат на 7 ноември (25 октомври стар стил) 1917 година в столицата Санкт Петербург. Официалното ѝ название в СССР е Велика октомврийска социалистическа революция. По същество тя е въоръжен преврат и замяна на буржоазното управление, което идва на власт след Февруарската революция от 12 февруари същата година. След Октомврийската революция Англия и Франция, чието политическо и икономическо влияние в Русия (след Революцията - Руска съветска федеративна социалистическа република или за кратко (РСФСР)) е сринато, обявяват война на новото управление. Тази война се води с особено ожесточение и в нея биват унищожавани както руски войски, така и мирно население. Вътре в самата Русия противниците на болшевиките, сред които има и представители на есерите (съкр. от С.Р.- социалисти-революционери) и меншевиките (другите крила на комунистическата партия), формират Бялата гвардия, чиято цел също е свалянето на болшевиките от власт. Гражданската война между "червени" и "бели" продължава повече от десетилетие.

Октомврийската революция се ръководи от РСДРП(б), начело с Владимир Ленин. Тя довежда до създаването на Съветския съюз - първата комунистическа държава в света (класифицирана от западната пропаганда като диктатура), както и първата от класическите тоталитарни системи на 20 век.

Първоначално, например в първите издания на събраните съчинения на Ленин, революцията е наричана просто Октомврийско въстание или Октомврийски преврат или Въстанието от 25-ти. При отбелязването на десетгодишнината от събитието съветската пропаганда въвежда названието Велика октомврийска социалистическа революция (съкр. ВОСР), което и днес понякога се използва в консервативните комунистически среди.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „October Revolution“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.