Портал:История

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
редактиране 

Портал История

Александрийска библиотека

История е откриването, събирането, организирането, анализирането и представянето на информация за минали събития. История също може да означава непрекъснат, обикновено хронологичен запис на важни публични събития, на определени тенденции или институции. Учените, които професионално се занимават с история, се наричат историци . Това е област на знанието, която използва разказа, за да проучи и анализира последователността на събитията, а понякога и обективно да изследване причината и следствието на определено събитие.
редактиране 

Избрана статия

Битката при Акциум, худ. Лоренцо Кастро, 1672
Битката при Акциум, която е една от най-големите морски битки в древността, е решаващият сблъсък от Последната война на Римската република. Провежда се на входа на Амбракийския залив в Йонийско море, близо до римската колония Акциум в Гърция (близо до днешния град Превеза). Сражението е между Октавиан и обединените сили на Марк Антоний и Клеопатра. Флотата на Октавиан е водена от адмирал Марк Випсаний Агрипа. Октавиан побеждава обединения флот на Антоний и Клеопатра и става господар на Египет. Победата му позволява да консолидира властта си над Рим и неговите владения. За тази цел той приема титлата „принцепс“ (първи гражданин) и по случай победата е удостоен със званието „август“ от римския Сенат. още »
редактиране 

Избрана картинка

Sameul Daniell - Kora-Khokhoi preparing to move - 1805.jpg

Койкой (истински хора) или Кой са били подразделение на етническата група Койсан от югоизточна Африка, много близки до бушмените. още »

 
редактиране 

Избран цитат

редактиране 

Категории

редактиране 

Исторически периоди

редактиране 

На 25 януари през...

редактиране 

Знаете ли ...

...кой европеец първи достига бреговете на днешна Аржентина?
...кое решение на Чърчил кара икономиста Джон Кейнс да напише своя знаменит труд "The Economic Consequences of Mr. Churchill"?
...колко години продължава Стогодишната война?
...какво е хунвейбин?
...на коя дата "Дръзки" торпилира турския крайцер "Хамидие"?
...къде е живяло племето ятвяги?
...коя е най-голямата германска колония?
...кой и кога открива Соломоновите острови?

редактиране 

Парченца от мозайката на историята...

Писмо от губернатора Мериуедър Уолкър до плувеца Ричард Халибъртън:

Хотел „Тиволи“
Анкон, Зона на Панамския канал
Във връзка с разговора ни днес, бих искал да Ви информирам, че длъжностните лица нямат възражения по Вашето предложение за преплуване на канала от Колон до Панама. Относно това, с настоящото писмо Ви предупреждавам, че ще трябва да се направят редица ваксинации. Също така искам да Ви информирам, че в Гейлърд Кът често се наблюдават алигатори.
Вие сте упълномощен да бъдете придружен от кораб, превозващ добър стрелец, фотограф и журналист. Вие сте също така имате правото да преплувате шлюзовете. Бихме искали да сте наясно, че всички разходи, направени по време на начинанието, се поемат от вас и че Панамския канал не носи отговорност за нанесените Ви вреди.
С уважение,
М. Л. Уокър
Губернатор

През следващите няколко дни, Халибъртън преплува разстоянието от 48 мили, като преминава през всичките шлюзове, чиито врати се отварят като за плавателен съд. За целта обаче, преди това на плувеца се налага да се регистрира като кораб, с всички възможни юридически последствия при сблъсък и щетите, които би могъл да причини на съоръженията на канала.

При пристигането си в Панама, Халибъртън разбира, че трябва да заплати такса според теглото си, като всеки друг кораб. И досега, SS Richard Halliburton остава „плавателния съд“, заплатил най-ниската такса за преминаването на Панамския канал - 36 цента.
редактиране 

Сродни Уикимедия

История в Уикиновини     История в Уикицитат     История в Уикикниги     История в Уикиизточник     История в Общомедия
Новини Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки
Wikinews-logo.svg Wikiquote-logo.svg Wikibooks-logo.svg Wikisource-logo.svg Commons-logo.svg