Портал:История

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Портали: Авиация · Африка · Астрономия · България · Военно дело · География · Европа · Езикознание · Изкуство · История · Личности · Македония · Медицина · Наука · Философия · Текущи събития

редактиране 

Портал История

Наполеон Бонапарт

История е тълкуването на минали събития, общества и цивилизации. Терминът произлиза от гръцката дума Ιστορία, която означава "описание на събрани сведения".
редактиране 

Избрана статия

Ръкопис изобразяващ император Ото Велики

Ото I Велики или Отон Велики (на немски: Otto I der Große) е бил херцог на Саксония, а от 936 г. - крал на Източно-франкското кралство и от 962 г. - император на Свещената РимскаРимска u. Заради разцвета, който неговото кралство преживява, той е наречен още приживе Ото Велики. Произлиза от родаРимска[Лиудолфинги|Лиудолфингер]]

Ото I е син на краля на Германия Хaйнрих I Птицелов и Матилда Вестфалска.

В стремежа си да обуздае сепаратистките стремежи на едрите феодали и да укрепи авторитета на кралската власт, Ото I се опитва да създаде съюз между църква и държава или по-скоро да постави църковните институции в служба на държавата. Материалната база за подобен съюз са обширните поземлени дарения, които краля прави за различни църковни институции, както и увеличения имунитет (права, които феодалът има над територията и населението ѝ), който Ото им предоставя. Имунитетните привилегии (съдебни, военни, административни и други) превръщат духовенството в много важен изпълнителен орган на държавата. В замяна обаче висшето духовенство дава васална клетва на краля и получава от него инвеститура (въвеждане във власт). Тази църковна организация, поставена в служба на държавата и предствляваща нейна главна опора, се означава в литературата с термина имперска църква (на немски Reichskirche). Още..

редактиране 

Знаете ли ...

...кой европеец първи достига бреговете на днешна Аржентина?
...кое решение на Чърчил кара икономиста Джон Кейнс да напише своя знаменит труд "The Economic Consequences of Mr. Churchill"?
...колко години продължава Стогодишната война?
...какво е хунвейбин?
...на коя дата "Дръзки" торпилира турския крайцер "Хамидие"?
...къде е живяло племето ятвяги?
...коя е най-голямата германска колония?
...кой и кога открива Соломоновите острови?

редактиране 

Избрана картинка

La5-red66.jpg

„Ла-5“ е съветски едноместен едномоторен изтребител, моноплан-нископлощник, от периода на Втората световна война. Създаден през 1942 г. от конструкторското бюро, оглавявано от С. Лавочкин, той влиза в употреба през есента на 1942 г. в хода на започналите сражения при Сталинград и бързо си спечелва славата на един от най-добрите съветски изтребители от годините на войната.


редактиране 

Области в История

:Категория:Античност
:Категория:Средновековие
Античност Средновековие
:Категория:Втора световна война
:Портал:История на България
Втора световна война История на България
редактиране 

Парченца от мозайката на историята...

Въстанието на Спартак. Римляните вече няколко пъти търпят поражения от въстаналите роби. Сенатът бързо сформира шест нови легиона, за чиито главнокомандващ е назначен Марк Лициний Крас - мъж без скрупули и с тежък характер.

При пристигането си, Крас получава и двата легиона на консулите Клодиан и Публикола, които вече на няколко пъти са побягвали позорно в предните битки.

Крас се отнася към тях доста брутално и по суров начин налага отново военната дисциплина. По негова даповед е възродена децимацията — след теглене на жребий, един от всеки десет войника от двата легиона е убит от останалите девет. С отношението си, Крас показва на легионите си, че „за тях, по-опасен е той, отколкото врага“.

Римляните повече не губят битка срещу Спартак и потушават въстанието.

Категории
Статии
Нови
Свети Марко
редактиране 

Сродни Уикимедия

История в Уикиновини     История в Уикицитат     История в Уикикниги     История в Уикиизточник     История в Общомедия
Новини Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки