Портал:История

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал История

Александрийска библиотека

История е откриването, събирането, организирането, анализирането и представянето на информация за минали събития. История също може да означава непрекъснат, обикновено хронологичен запис на важни публични събития, на определени тенденции или институции. Учените, които професионално се занимават с история, се наричат историци . Това е област на знанието, която използва разказа, за да проучи и анализира последователността на събитията, а понякога и обективно да изследване причината и следствието на определено събитие.
редактиране 

Избрана статия

„На нож“, картина на Ярослав Вешин със сюжет от Балканската война
Балканската война, наричана още Първата балканска война, е военен конфликт между Османската империя, от една страна, и съюзените България, Сърбия, Гърция и Черна гора, от друга. Победата на съюзниците слага край на петвековното османско господство на Балканския полуостров. Империята губи всичките си владения на полуострова, с изключение на тясна ивица територия по северния бряг на Мраморно море. Останалата част на Тракия заедно с Източна Македония попадат под българска власт. Сърбия завладява Косово, Северозападна Македония и други области, Гърция – Епир, редица острови в Егейско море и Югозападна Македония със Солун, а скоро след Лондонския мирен договор е създадена независима албанска държава. Споровете за подялбата на Македония водят до разрив в Балканския съюз и до Втората балканска война, която избухва само месец след приключването на Първата. още »
редактиране 

Избрана картинка

Samurai with sword.jpg

Самурай е една от четирите основни класи в Древна Япония. още »

 
редактиране 

Избран цитат

редактиране 

Категории

редактиране 

Исторически периоди

редактиране 

На 4 февруари през...

редактиране 

Знаете ли ...

...кой европеец първи достига бреговете на днешна Аржентина?
...кое решение на Чърчил кара икономиста Джон Кейнс да напише своя знаменит труд "The Economic Consequences of Mr. Churchill"?
...колко години продължава Стогодишната война?
...какво е хунвейбин?
...на коя дата "Дръзки" торпилира турския крайцер "Хамидие"?
...къде е живяло племето ятвяги?
...коя е най-голямата германска колония?
...кой и кога открива Соломоновите острови?

редактиране 

Парченца от мозайката на историята...

Писмо от губернатора Мериуедър Уолкър до плувеца Ричард Халибъртън:

Хотел „Тиволи“
Анкон, Зона на Панамския канал
Във връзка с разговора ни днес, бих искал да Ви информирам, че длъжностните лица нямат възражения по Вашето предложение за преплуване на канала от Колон до Панама. Относно това, с настоящото писмо Ви предупреждавам, че ще трябва да се направят редица ваксинации. Също така искам да Ви информирам, че в Гейлърд Кът често се наблюдават алигатори.
Вие сте упълномощен да бъдете придружен от кораб, превозващ добър стрелец, фотограф и журналист. Вие сте също така имате правото да преплувате шлюзовете. Бихме искали да сте наясно, че всички разходи, направени по време на начинанието, се поемат от вас и че Панамския канал не носи отговорност за нанесените Ви вреди.
С уважение,
М. Л. Уокър
Губернатор

През следващите няколко дни, Халибъртън преплува разстоянието от 48 мили, като преминава през всичките шлюзове, чиито врати се отварят като за плавателен съд. За целта обаче, преди това на плувеца се налага да се регистрира като кораб, с всички възможни юридически последствия при сблъсък и щетите, които би могъл да причини на съоръженията на канала.

При пристигането си в Панама, Халибъртън разбира, че трябва да заплати такса според теглото си, като всеки друг кораб. И досега, SS Richard Halliburton остава „плавателния съд“, заплатил най-ниската такса за преминаването на Панамския канал - 36 цента.
редактиране 

Сродни Уикимедия

История в Уикицитат     История в Уикикниги     История в Уикиизточник     История в Общомедия
Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки
Wikiquote-logo.svg Wikibooks-logo.svg Wikisource-logo.svg Commons-logo.svg