Портал:История

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Портали: Авиация · Африка · Астрономия · България · Военно дело · География · Европа · Езикознание · Изкуство · История · Личности · Македония · Медицина · Наука · Философия · Текущи събития

редактиране 

Портал История

Наполеон Бонапарт

История е откриването, събирането, организирането, анализирането и представянето на информация за минали събития. История също може да означава непрекъснат, обикновено хронологичен запис на важни публични събития, на определени тенденции или институции. Учените, които професионално се занимават с история, се наричат историци . Това е област на знанието, която използва разказа, за да проучи и анализира последователността на събитията, а понякога и обективно да изследване причината и следствието на определено събитие.
редактиране 

Избрана статия

Американската гражданска война (1861-1865) е война между добре развитите индустриални северни щати и селскостопанските южни щати на САЩ. Фермите и плантациите в южните щати са обработвани от чернокожи роби — евтина работна ръка, принудена да работи изключително усилено. Ето защо те са много важни за стопанствата на южняците. Избраният за президент на САЩ Ейбрахам Линкълн се обявява срещу робството, което довежда до отцепването на 11 южни щата. През 1861 г. техните войски нападат Форт Съмтър, с което поставят началото на една изключително жестока и кръвопролитна война. През 1865 г. войските на Юга капитулират, измъчвани от липса както на оръжия и всякакви боеприпаси, така и на храна и облекло за изтощените войници.

редактиране 

Знаете ли ...

...кой европеец първи достига бреговете на днешна Аржентина?
...кое решение на Чърчил кара икономиста Джон Кейнс да напише своя знаменит труд "The Economic Consequences of Mr. Churchill"?
...колко години продължава Стогодишната война?
...какво е хунвейбин?
...на коя дата "Дръзки" торпилира турския крайцер "Хамидие"?
...къде е живяло племето ятвяги?
...коя е най-голямата германска колония?
...кой и кога открива Соломоновите острови?

редактиране 

Избрана картинка

La5-red66.jpg

„Ла-5“ е съветски едноместен едномоторен изтребител, моноплан-нископлощник, от периода на Втората световна война. Създаден през 1942 г. от конструкторското бюро, оглавявано от С. Лавочкин, той влиза в употреба през есента на 1942 г. в хода на започналите сражения при Сталинград и бързо си спечелва славата на един от най-добрите съветски изтребители от годините на войната.

редактиране 

Области в История

:Категория:Античност
:Категория:Средновековие
Античност Средновековие
:Категория:Втора световна война
:Портал:История на България
Втора световна война История на България
редактиране 

Парченца от мозайката на историята...

Командващият английската ескадра - адмирал Паркър, изпраща вицеадмирал Хорацио Нелсън да атакува датския флот, блокиран в пристанището на Копенхаген. След близо 4 часа ожесточен бой, предпазливия Паркър е силно притеснен за 12-те линейни кораба на дръзко атакуващия Нелсън — от дима на оръдейната стрелба не се вижда почти нищо, освен върховете на мачтите. Адмиралът издава заповед да се издигне сигнал за оттегляне, смятайки, че дава на подчинения си извинение за отстъплението.
редактиране 

Категории

Статии
Нови
Свети Марко
редактиране 

Сродни Уикимедия

История в Уикиновини     История в Уикицитат     История в Уикикниги     История в Уикиизточник     История в Общомедия
Новини Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки