Ново време

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ново време.

Човешка праистория и история
Homo, Homo erectus,
Homo sapiens
вижте също: Историческа периодизация, Футурология, Съвременна епоха
Бъдеще
Каравелата – символа на Великите географски открития

Новото време е исторически период в човешката история от Средновековието до наши дни. Някои историци отделят най-новата или още и модерна история от този период в отделен или самостоятелен раздел.

Концептуалност[редактиране | редактиране на кода]

Концепцията за „новата история“ се появява сред Европейската историческа и философска мисъл през епохата на Ренесанса, като елемент от разбирането за класическото поделяне на историческата периодизация на древна (античност), средновековна и нова (наши дни). Критерият за определянето и отделянето на една „нова ера“ в историческото време в сравнение с предходната епоха, от гледна точка на хуманистите, е разцвета през Ренесанса на светската наука и култура, който се дължи не на социално-икономически, а на духовни и културни фактори.

Условност[редактиране | редактиране на кода]

Концепцията за „новото време“ се налага сред историците и се утвърждава в историческите изследвания и литература, но значението на понятието до голяма степен е условно – не всички страни, народи и цивилизации навлизат в едно и също време от историческото си развитие в тази историческа епоха, условно възприета като Ново(то) време.

Периодизация[редактиране | редактиране на кода]

Отделните исторически школи посвоему тълкуват началото и края на периода. За начало се вземат различни исторически събития, като се почне от падането на Константинопол и се мине през откриването на Америка в 1492 г. с последвалите я Велики географски открития, началото на Реформацията от Мартин Лутер през 1517 и се стигне до т.нар. Велика Френска революция.

Края на епохата се слага от началото 60-те и 70-те години на 19 век до края на Първата световна война – виж Съвременна епоха.

Изменения[редактиране | редактиране на кода]

През Новото време настъпват едни от най-значимите исторически изменения в обществата във всеки един план на обществените отношения – политически, културни, научни, технически, производствени, икономически, организационни и т.н.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]