Реставрация на Бурбоните

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кралство Франция
Royaume de France
1814 – 1830
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Национален девиз
Montjoie Saint Denis!
„...Сен Дени“
Национален химн
Le Retour des Princes Français à Paris
Франция през 1815 г.
Франция през 1815 г.
Континент Европа
Столица Париж
Официален език френски
Религия римокатолицизъм
Форма на управление
Законодателна власт
Валута
Кралство Франция в Общомедия

Реставрация на Бурбоните е наречен периодът след последователните събития Френска революция (1789 – 1799), край на Първата република (1792 – 1804) и насилствен край на Първата френска империя при Наполеон (1804 – 1814/1815) – когато коалицията на европейските сили с оръжие възстановява монархията на наследниците на династията на Бурбоните, които за пореден път стават стопани на Кралска Франция. Реставрацията на Бурбоните просъществува от (около) 6 април 1814 до народните бунтове на Юлската революция от 1830 г. Изключва се периодът на Стоте дни,[lower-alpha 1] от март до юни 1815, когато Наполеон се завръща, а Бурбонската монархия става за пореден път толкова непопулярна сред населението, че семейството е отново принудено да бяга от Париж и Франция в Гент, като изпреварва нарастващите граждански безредици и сгромолясването на гражданската власт.

По време на Реставрацията новият режим на Бурбоните е конституционна монархия, за разлика от абсолютисткия Стар ред, така че има някои ограничения върху възможностите му да управлява реално. Периодът се характеризира с остра консервативна реакция и последващи незначителни, но постоянни прояви на гражданско неподчинение и безредици.[1] Факт става и реставрацията на Римокатолическата църква като фактор във френската политика.[2]

Преглед на събитията[редактиране | редактиране на кода]

През 1814 армиите на Шестата коалиция възстановяват на трона на Франция Луи XVIII, наречен Претендент на Бурбоните от историографите, особено от неблагоприятно настроените към реставрацията на монархията. Разработена е конституция, Хартата от 1814, представяща всички френски граждани като равни пред закона,[3] но запазваща значителните прерогативи на краля и на аристокрацията.

Луи XVIII е върховен глава на държавата. Той командва сухопътните и военноморските сили, обявява война, сключва мирни договори, съюзи и търговски договори, назначава хората на всички постове в публичната администрация и издава необходимите регулации и наредби за изпълнението на законите и сигурността на държавата.[4] Луи е по-либерален от своя приемник Шарл X, избирайки много центристки кабинети.[5]

Луи XVIII умира през септември 1824. Наследен е от брат си Шарл X, който налага по-консервативна форма на управление. Неговите ултра-реакционни закони включват „Закон против светотатството“ (1825 – 1830) и водят до спад в популярността му. Кралят и неговите министри се опитват да манипулират изхода от общите избори през 1830 чрез Юлски наредби. Наредбите предизвикват революция срещу опита на Шарл за преврат; към 2 август 1830, Шарл е напуснал Париж и е абдикирал в полза на големия си син Анри дук дьо Бордо. Теоретичното царуване на Анри приключва на 9 август, когато Камара на депутатите провъзгласява Луи Филип Орлеански, който е управлявал Франция като регент, за крал на Франция, възвестявайки по този начин Юлската монархия.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. 20 март – 8 юли 1815, 111 дни освен в общоприетия период в историографията, определено от група историци като общ термин.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Davies 2002, с. 47 – 54
  2. Furet, p. 296
  3. The Charter of 1814, Public Law of the French: Article 1
  4. The Charter of 1814, Form of the Government of the King: Article 14
  5. Price, p 93