Анна Австрийска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Анна Австрийска
Кралица на Франция и Навара
MariaAnnaofSpain06.jpg
Портрет от Рубенс.
Лични данни
Регент на Луи XIV
Регентство 1643-1651
Родена 22 септември 1601
Валядолид, Испания
Починала 20 януари 1666 г.
Вал дьо Грас , Франция
Предшествана от Мария Медичи
Наследена от Мария-Тереза Испанска
Подпис Signature of Anne of Austria, Queen mother of France in 1641.png
Семейство
Брак Луи XIII
Потомци Луи XIV, Филип I Орлеански
Династия Хабсбурги
Баща Филип III Испански
Майка Маргарита Австрийска
Герб CoA of Anne of Austria.png
Анна Австрийска в Общомедия

Анна Австрийска (22 септември 1601 - 20 януари 1666) е кралица на Франция и Навара, съпруга на крал Луи XIII и регент на нейния син, Луи XIV. По време на нейното регентство първи министър на Франция е кардинал Мазарини.

Съпруга на краля на Франция[редактиране | редактиране на кода]

Анна е родена във Валядолид, Испания и е кръстена Анна Мария Мавриция, дъщеря на испанския крал Филип III и Маргарита Австрийска, от династията на Хабсбургите. При раждането си носи титлите инфанта на Испания и Португалия, херцогиня на Австрия, принцеса на Бургундия и Нидерландия.

На десетгодишна възраст Анна е сгодена и на 24 ноември 1615 година в Бургос е омъжена по делегация за крал Луи XIII (1601-1643). Това е чисто политически брак, целящ да заздрави отношенията между католическите сили Франция и Испания и да запази властта в династията на Бурбоните.

Луи XIII

Бракът не е щастлив, изпълнен с недоверие и подозрения. Стартира лошо, като четиринадесетгодишната двойка е насилена да консумира брака си, за да се предпази брака от възможността за бъдещо анулиране. Това унижение докарва Луи до положение да отказва да се докосне до жена си в следващите няколко години.

Въпреки че е настанена в Лувъра, Анна е изцяло игнорирана. Майката на Луи, Мария Медичи, продължава да се нарича „кралица на Франция“, без ни най-малка съпротива от страна на нейната снаха, а плахият и затворен млад крал изглежда дълбоко незаинтересуван. Като испанка, заобиколена от антураж от испански благороднички, Анна остава много настрани от френската култура и начин на живот, тя продължава да живее съобразно испанския етикет и не полага усилия да подобри своя скован френски език.

През 1617 година, Луи в заговор с Шарл, херцог Дьо Люн, успява да се освободи от влиянието на майка си, като извършва дворцов „преврат“ с убийството на любимеца на Мария Медичи — Кончино Кончини, на 26 април същата година. В годините си на силно влияние, херцог Дьо Люн се опитва да излекува дистанцираността между Луи и неговата кралица. Той отпраща испанските придворни дами и ги замества с френски, между които принцеса Дьо Конти и херцогиня Дьо Шеврьоз, която е негова жена по това време, като организира дворцови празненства, които да сближат кралската двойка. Анна започва да се облича по френски маниер и през 1619 година Люн притиска краля да сподели едно легло с кралицата.

Ана Австрийска като вдовица

Серия от помятания разочароват краля и охлаждат техните отношения. Луи се отдава на битките си с протестантите, а Анна — на дворцови интриги. Кралят назначава за свой съветник кардинал Ришельо. Външната политика на Ришельо е насочена срещу заобикалящите Франция на два фронта Хабсбурги, което обтяга отношенията между Анна и Ришельо. Анна остава бездетна цели шестнадесет години, Луи става все по-зависим от Ришельо, който става първи министър от 1624 година.

Под влиянието на Шеврьоз, център на дворцовите сплетни, кралицата застава на страната на политическата опозиция на Ришельо и е въвлечена в няколко интриги срещу него. В двореца се носят неясни слухове за предполагаемите изневери на Анна, за участието ѝ в заговора на граф Дьо Шале срещу Ришельо, организиран през 1626 година от Шеврьоз, и по-късно в заговора на любовника на Луи — маркиз Дьо Сен-Мар.

През 1635 година, Франция обявява война на Испания, поставяйки кралицата в беззащитна позиция. Нейната кореспонденция с брат ѝ, краля на Испания Филип IV, далеч надминава сестринската привързаност. През август 1637 година Анна е заподозряна в измяна с достатъчно основателна причина и Ришельо я принуждава да подпише споразумение относно нейната кореспонденция, като я задължава да предава отсега нататък писмата си за проверка. Херцогиня Дьо Шеврьоз е изпратена в изгнание и действията на Анна са следени изкъсо.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Бракът на Луи и Анна 23 години е бездетен. В тази недоверчива среда, кралицата забременява изненадващо, което слухът отдава на една нощ с гръмотевична буря, която възпрепятствала пътуване на краля и го принуждава да прекара нощта с кралицата. Така през 1638 и 1640 години, след няколко неудачни бременности, Анна ражда двама сина, бъдещия Луи XIV и Филип I Орлеански. Дори раждането и на втори син Филип, не успява да върне взаимното доверие на кралската двойка.

Ришельо подарява на краля своя кардиналски дворец, намиращ се на север от Лувъра, преименуван по-късно на Пале Роял (кралски дворец). Луи никога не получава този подарък. Анна с двамата си сина се премества да живее там и остава и по време на регентството в него. Луи се опитва да предотврати регентството на кралицата след неговата смърт, която настъпва през 1643 година, не много по-късно от тази на Ришельо.

Регент на Франция[редактиране | редактиране на кода]

Анна се провъзгласява за регент веднага след смъртта на съпруга си. С помощта на канцлера Пиер Сегие, Анна се налага над парламента на Париж, нарушавайки волята на покойния крал, който е искал да ограничи правомощията ѝ. Техният четиригодишен син е коронясан за крал като Луи XIV. Анна спечелва регентството, но за всеобща изненада поверява управлението на първия министър кардинал Мазарини, който е протеже на Ришельо и е член на регентския съвет. Мазарини напуска хотела, който обитава до този момент и се премества в Пале Роял, за да бъде по-близо до кралицата. Дълги години за него се подмята, че е бил любовник на кралицата и дори неин съпруг.

С подкрепата на Мазарини, Анна овладява бунтовете на аристокрацията, водени от Луи II дьо Бурбон, принц Дьо Конде, известни като Фронда. През 1651 година, когато нейния син Луи XIV официално става пълнолетен, свършва нейното регентство. Въпреки това, тя остава с голяма власт и силно влияе над своя син до смъртта на Мазарини. През 1659 година войната с Испания е прекратена с Пиренейския договор. През следващите години мирът е укрепен с брака между младия крал Луи и племенницата на Анна, хабсбургската принцеса Мария-Тереза Испанска.

През 1661 година, след смъртта на Мазарини, Анна се оттегля в манастира Вал дьо Грас, където по-късно умира от рак на гърдата. Нейната придворна дама, мадам дьо Мотвил написва история за живота на кралицата в нейните „Мемоарите на Анна Австрийска“. Мнозина виждат в нея блестяща и ловка жена и като такава е представена в романа на Александър Дюма - бащаТримата мускетари“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Anne of Austria“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.