Хуана Австрийска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хуана Австрийска
испанска инфанта
Хуана Австрийска 
Родена: 24 юни 1535 г.
Починала: 7 септември 1573 г. (38 г.)

Хуана Хабсбургска, наричана Хуана Австрийска и Хуана Испанска (24 юни 1535 - 7 септември 1573), е испанска инфанта, дъщеря на Карл V.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Хуана е родена на 24 юни 1535 г. в Мадрид в семейството на император Карл V и принцеса Изабела Португалска. Като дъщеря на Карл V, император на Свещената Римска империя и крал на Испания, Хуана носи титлите ерцхерцогиня на Австрия, инфанта на Кастилия, принцеса на Бургундия, принцеса на Фландрия и т.н.

Брак[редактиране | редактиране на кода]

През 1552 г. 17-годишната Хуана се омъжва за първия си братовчед и престолонаследник на Португалия, принц Жао-Мануел, който по това време е на 15 години. Двамата имат един син, Себащияу Португалски, когото Хуана ражда няколко седмици след смъртта на съпруга си, починал през 1554 г. от диабет.

Регентство[редактиране | редактиране на кода]

Малко след раждането на Себастиан Хуана е повикана обратно в Мадрид от брат си, Филип II, за да управлява Испания, докато той е в Англия, за да се ожени за английската кралица Мери. Като регентка на Филип II, Хуана изпълнява задълженията си прекрасно благодарение на интелигентността и отговорността си. Хуана е и единствената жена, приета в ордена на Йезуитите.

Хуана Австрийска никога не се омъжва повторно и не се завръща повече в Португалия, за да види сина си. Въпреки това тя поддържа непрекъсната кореспонденция със Себащияу и за да придобие представа как изглежда той, тя получава негови портрети, рисувани по различно време.