Мария Испанска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Мария Хабсбург-Испанска (Мадрид, 21 юни 1528 – Вила Монте, 26 февруари 1603) е първата дъщеря на Карл V и Изабела Португалска. Тя е също съпруга на Максимилиан II, свещен римски император.

Инфанта Мария Испанска

По молба на баща ѝ, тя и съпругът ѝ са регенти на Испания в негово отсъствие. През 1552 те се местят във Виена. Имат шестнадесет деца:

Максимилиан II и семейството му

Мария Испанска има огромно влияние върху синовете си - бъдещите императори Рудолф и Матиас. Мария е радикална католичка и често не е съгласна с по-толерантния си съпруг.

След смъртта на съпруга ѝ през 1576 г. тя се завръща в Испания през 1582. Установила се отново в Испания, Мария отбелязва, че е много щастлива да живее в „страна без еретици“. Води скромен живот до смъртта си през 1603.

Мария Испанска е патрон на видния испански композитор Томас Луис де Виктория и великия „Requiem Mass“, който той пише през 1603 за нейното погребение, е считан за една от най-добрите и рафинирани негови творби.

Предци[редактиране | редактиране на кода]

<left>

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Максимилиан I, свещен римски император
 
 
 
 
 
 
 
Филип I Кастилски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Мария Бургундска
 
 
 
 
 
 
 
Карл V
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фердинанд II Арагонски
 
 
 
 
 
 
 
Хуана Кастилска
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Изабела Кастилска
 
 
 
 
 
 
 
Мария Испанска
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Инфант Фернандо, херцог на Визеу
 
 
 
 
 
 
 
Мануел I
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Беатриче Португалска
 
 
 
 
 
 
 
Изабела Португалска
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фердинанд II Арагонски
 
 
 
 
 
 
 
Мария Арагонска
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Изабела Кастилска
 
 
 
 
 
 
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Maria of Spain“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.