Маргарита-Тереза Испанска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Маргарита-Тереза
Императрица на Свещената Римска империя
Margarita Teresa of Spain Mourningdress.jpg
портрет от Диего Веласкес.
Лични данни
Други титли Кралица на Унгария
Ерцхерцогиня на Австрия
Родена 12 август 1651 г.
Мадрид, Испания
Починала 12 март 1673 г.
Виена, Австрия
Семейство
Брак Леополд I
Династия Хабсбурги
Баща Филип IV Испански
Майка Мариана Австрийска
Маргарита-Тереза в Общомедия
Маргарита-Тереза Хабсбург-Испанска (на испански: Margarita Teresa de Austria, на немски: Margarita Theresa, Margarete Theresia, 12 август 1651 - 12 март 1673) е испанска инфанта от испанските Хабсбурги и императрица на Свещената Римска империя, съпруга на император Леополд I, който ѝ е вуйчо.

Маргарита е родена на 12 август 1651 г. в Мадрид, Испания. Тя е дъщеря на испанския крал Филип IV Испански и племенницата му Мариана Австрийска. Тя е любимото дете на крал Филип IV Испански, който в кореспонденцията си с нея я нарича "радост моя". Въпреки множеството кръвосмесителни бракове между испанските и австрийските Хабсбурги Маргарита-Тереза не показва психични отклонения, каквито наследяват брат ѝ и други нейни роднини.

По политически причини още като дете Маргарита е сгодена за вуйчо си Леополд I, император на Свещената Римска империя. Леополд I приел радушно настояването на испанския крал Маргарита да запази правото си на наследничка на испанския престол и да го предаде на децата си.

През лятото на 1666 петнадесетгодишната испанска инфанта напуска Испания и заедно с група испански придружители се отправила за Виена, където е посрещната от Леополд I. На 5 октомври 1666 г. Леополд I и Маргарита Испанска били венчани във Виена. Въпреки голямата разлика във възрастта между двамата и непривлекателния вид на младоженеца Маргарита и Леополд били щастливи заедно. Двамата имали общи интереси и най вече към театъра и музиката. Маргарита наричала Леополд "Вуйчо" дори по време на брака им, докато той се обръщал към нея с "Гретел".

"Лас Менинас" от Диего Веласкес

Сред най-забележителните събития по време на управлението на Леополд и Маргарита е блестящото представление на операта "Il popo d'oro" ("Златната ябълка") от италианския композитор Марко Кести по случай седемнадесетия рожден ден на Маргарита през юли 1668 г. Това представление се смята за връхна точка в развитието на виенската барокова опера от 17 в.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Маргарита Испанска ражда на Леополд I четири деца:

  • Фердинанд Венцел (1667-1668), ерцхерцог на Австрия.
  • Мария Антония (1669-1692), ерцхерцогиня на Австрия, омъжена 1685 г. за Максимилиан II Емануел, курфюрст на Бавария
  • Йохан Леополд (*/† 1670), ерцхерцог на Австрия.
  • Мария Анна Антония (*/† 1672), ерцхерцогиня на Австрия.

Уморена от честите раждания и няколко болезнени аборта Маргарита-Тереза умира на 12 март 1673. Единственото ѝ оцеляло дете е Мария-Антония.

Маргарита-Тереза в изкуството[редактиране | редактиране на кода]

Мргарита Испанска е малкото русо момиче, което Диего Веласкес увековечава в поредица свои картини, най-известната от които е „Лас Менинас“, където Маргарита е заобиколена от своите придворни дами и други хора в испанския двор.

Маргарита-Тереза присъства и в няколко от 58-те интерпретации на картини от Веласкес, които Пабло Пикасо рисува.

Образът на Маргарита-Тереза е вдъхновил Морис Равел да напише своят „Павана за мъртвата инфанта“ - „Миражите на танца“.

Ирландският писател Оскар Уайлд намира вдъхновение в русото момиче от „Лас Менинас“, когато пише приказката си Рожденият ден на инфантата

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]