Фелипе III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Филип III (Испания))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Филип III
Крал на Испания
Philip III of Spain.jpg
Управление 13 септември 1598 – 31 март 1621
Наследил Филип II Испански
Наследник Филип IV Испански
Лични данни
Роден
Починал
Мадрид Испания
Други титли крал на Португалия
крал на Неапол и Сицилия
Подпис Firma del Rey Felipe III.svg

Отличия
Семейство
Династия Хабсбурги
Баща Филип II Испански
Майка Анна Хабсбург-Австрийска
Брак Маргарита Австрийска
Герб Full Ornamented Coat of Arms of Philip III of Spain.svg
Филип III в Общомедия
Филип III крал на Испания и Потугалия

Филип III (на испански: Felipe III; на португалски: Filipe II, 14 април 1578 – 31 март 1621) е крал на Испания, крал на Неапол и Сицилия и крал на Португалия от 1598 до 1621.

Произход и семейство[редактиране | редактиране на кода]

Филип III е роден на 14 април 1578 в Мадрид, Испания. Той е син на крал Филип II Испански и четвъртата му съпруга и племенница Анна Хабсбург-Австрийска. На 13 септември 1598 след смъртта на баща си двадесетгодишният Филип се възкачва на испанския престол като крал Филип III.

Брак и деца[редактиране | редактиране на кода]

На 18 април 1599 г. Филип III се жени за Маргарита Австрийска (1584-1611), която е сестра на свещения римски император Фердинанд II.

Филип III и Маргарита Австрийска имат осем деца:

Вътрешна политика[редактиране | редактиране на кода]

Филип III е първият от поредицата испански монарси, които не се интересуват от управлението на държавните дела и което довежда Испания до краен вътрешен упадък и външнополитическо безсилие. Ленив, невежа и суеверен, Филип III се обгражда с бездарни министри, които работят за собственото си обогатяване за сметка на държавната хазна и благосъстоянието на испанския народ. С най-голямо политическо влияние по времето на Филип III се ползва неговият фаворит Франциско Гомес де Сандовал и Рохас, херцог Лерма, който се славел с изключително честолюбие и никакъв държавнически талант.

Огромният държавен дълг в размер на 140 млн. дуката, който Филип III наследява от баща си, постепенно нараства, докато източниците на приходи за хазната постоянно намаляват, народът прогресивно обеднява заради хаоса в администрацията и злоупотребите на чиновниците, а в същото време кралският двор се слави с изключителния си разкош. През 1612 г. общите приходи на испанската хазна не надвишават 27 411 415 дуката.

Силен удар върху благосъстоянието на Испания и едно от най-мрачните проявления на религиозен фанатизъм в кралството по времето на Филип III е декретът от 22 септември 1609 г. за изгонването на мориските, чрез който страната е лишена от около половин милион трудолюбиви и предприемчиви поданици с мавърски произход, но католици по вероизповедание, които са заподозрени в антидържавна дейност от властта в Испания.

Външна политика[редактиране | редактиране на кода]

През 1604 г. след като Филип III се съгласява да прекрати войната с Англия, която Испания води от 1585 година, е подписан т.н. Лондонски мирен договор.

През 1609 г. Испания подписва и Хагското примирие с провъзгласената след Нидерландската революция калвинистка Холандия, което примирие, въпреки че продължава дванадесет години, се приема за признаване на независима Холандия от страна на Филип III. Неблагоприятното за Испания последствие от договора е засилването на холандската експанзия на Карибите, въпреки че договорът съдържа клауза за разтурянето на Холандската Източноиндийска компания.

През 1618 г. Филип III изпраща подкрепление на свещения римски император Фердинанд II срещу възстаналите чешки протестанти, с което Испания официално се намесва и в Тридесетгодишната война.

По времето на Филип III продължава сближението между Испания и кралство Франция. През 1615 г. мирът между двете страни е скрепен допълнително с династичен брак между испанския инфант (бъдещия Филип IV Испански) и френската принцеса Елизабет Бурбонска.

Филип III

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Филип III умира на 31 март 1621 г.

Според спомените на френския посланик Франсоа Басомпиер кралят умира обгорен от мангала с горящи въглища, поставен до креслото му, тъй като придворният, отговарящ за преместването на кралското кресло, не е намерен навреме, което е смешен пример за абсолютизирането на етикета в испанския двор.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Paul C. Allen: Philip III and the Pax Hispanica, 1598 – 1621. The failure of grand strategy. Yale University Press, New Haven u. a. 2000, ISBN 0-300-07682-7.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Фелипе II Крал на Испания (13 септември 1598 – 31 март 1621) Фелипе IV
Фелипе I Предпазливия Крал на Португалия (13 септември 1598 – 31 март 1621) Фелипе III Велики