Мария-Анна Испанска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мария-Анна
Императрица на Свещената Римска империя
Diego Velázquez - Maria Anna of Spain - Prado.jpg
портрет от Диего Веласкес.
Лични данни
Други титли Кралица на Унгария
Ерцхерцогиня на Австрия
Родена 18 август 1606 г.
Ескориал, Испания
Починала 13 май 1646 г.
Линц, Австрия
Семейство
Брак Фердинанд III
Династия Хабсбурги
Баща Филип III Испански
Майка Маргарита Австрийска
Мария-Анна в Общомедия

Мария-Анна Хабсбург-Испанска, известна и като Мария-Анна Австрийска (18 август 1606 - 13 май 1646) е испанска инфанта, ерцхерцогиня на Австрия, кралица на Унгария и императрица на Свещената Римска империя, съпруга на император Фердинанд III.

Мария-Анна е родена в Ескориал, Испания. Тя е най-малката дъщеря на испанския крал Филип III и Маргарита Австрийска. Мария-Анна е сестра на френската кралица Анна Австрийска и на испанския крал Филип IV.

През 1620 г. английският крал Джеймс I избира инфанта Мария-Анна за съпруга на сина си, бъдещия крал Чарлз I. Чарлз дори посещава Мадрид, за да се срещне с младата инфанта. В английската история проведените преговори за сключването на този брак са известни като "Испански мач". Те са неуспешни, тъй като инфантата категорично отказва да се омъжи за протестант, а Чарлз не се съгласява да приеме католицизма. В крайна сметка Чарлз се жени за френската принцеса Хенриета Мария.

На 20 февруари 1631 г. Мария-Анна е омъжена за първия си братовчед, бъдещия Фердинанд III, тогава крал на Унгария. Двамата имат шест деца:

  • Фердинанд IV, крал на Унгария
  • Мариана Австрийска, кралица на Испания
  • Филип Август, ерцхерцог на Австрия
  • Максимилиан, ерцхерцог на Австрия
  • Леополд I, император на Свещената Римска империя
  • Мария Австриййска

На 15 февруари 1637 г. Фердинанд III е обявен за император на Свещената Римска империя, а Мария-Анна — за негова императрица.

По време на тридесетгодишната война семейството на Мария-Анна се премества от Виена в Линц. Там бременната с последното си дете императрица е отровена. Налага се детето, което Мария-Анна носи, да бъде изродено с цезарово сечение, но то умира малко след това.