Мария-Анна Испанска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Мария-Анна
императрица на Свещената Римска империя
Diego Velázquez - Maria Anna of Spain - Prado.jpg
портрет от Диего Веласкес.
Лични данни
Управление 15 февруари 1637-13 май 1646
Други титли Кралица на Унгария
Ерцхерцогиня на Австрия
Родена
Починала
13 май 1646 г. (39 г.)
Погребана в Императорска крипта (Капуцинеркирхе),Виена
Предшествана от Елеонора Гонзага
Наследена от Мария Леополдина Тиролска
Семейство
Династия Хабсбурги
Баща Филип III Испански
Майка Маргарита Австрийска
Брак Фердинанд III
Потомци Фердинанд IV Хабсбург,Мариана Австрийска,Леополд I
Мария-Анна в Общомедия

Мария-Анна Хабсбург-Испанска, известна и като Мария-Анна Австрийска (18 август 1606 – 13 май 1646) е испанска инфанта, ерцхерцогиня на Австрия, кралица на Унгария и императрица на Свещената Римска империя, първа съпруга на император Фердинанд III.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Frans Luycx - Maria of Austria, Queen of Hungary.jpg

Мария-Анна е родена в Ескориал, Испания. Тя е най-малката дъщеря на испанския крал Филип III и Маргарита Австрийска. Мария-Анна е сестра на френската кралица Анна Австрийска и на испанския крал Филип IV.

През 1620 г. английският крал Джеймс I избира инфанта Мария-Анна за съпруга на сина си, бъдещия крал Чарлз I. Чарлз дори посещава Мадрид, за да се срещне с младата инфанта. В английската история проведените преговори за сключването на този брак са известни като „Испански мач“. Те са неуспешни, тъй като инфантата категорично отказва да се омъжи за протестант, а Чарлз не се съгласява да приеме католицизма. В крайна сметка Чарлз се жени за френската принцеса Хенриета Мария.

Брак[редактиране | редактиране на кода]

На 20 февруари 1631 г. Мария-Анна е омъжена за първия си братовчед, бъдещия Фердинанд III, тогава крал на Унгария. Двамата имат шест деца:

Портрети на някои от децата на Мария-Ана[редактиране | редактиране на кода]

На 15 февруари 1637 г. Фердинанд III е обявен за император на Свещената Римска империя, а Мария-Анна – за негова императрица.

По време на тридесетгодишната война семейството на Мария-Анна се премества от Виена в Линц. Там бременната с последното си дете императрица е отровена. Налага се детето, което Мария-Анна носи, да бъде изродено с цезарово сечение, но то умира малко след това.

Източници[редактиране | редактиране на кода]