Мария-Анна Испанска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мария-Анна
императрица на Свещената Римска империя
Diego Velázquez - Maria Anna of Spain - Prado.jpg
портрет от Диего Веласкес.
Управление 15 февруари 1637-13 май 1646
Наследила Елеонора Гонзага
Наследена от Мария Леополдина Тиролска
Лични данни
Родена
Починала
13 май 1646 г. (39 г.)
Погребанаа в Императорска крипта (Капуцинеркирхе), Виена
Други титли Кралица на Унгария
Ерцхерцогиня на Австрия
Семейство
Династия Хабсбурги
Баща Филип III Испански
Майка Маргарита Австрийска
Брак Фердинанд III
Потомци Фердинанд IV Хабсбург, Мариана Австрийска, Леополд I
Мария-Анна в Общомедия

Мария-Анна Хабсбург-Испанска, известна и като Мария-Анна Австрийска (18 август 1606 – 13 май 1646) е испанска инфанта, ерцхерцогиня на Австрия, кралица на Унгария и императрица на Свещената Римска империя, първа съпруга на император Фердинанд III.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Frans Luycx - Maria of Austria, Queen of Hungary.jpg

Мария-Анна е родена в Ескориал, Испания. Тя е най-малката дъщеря на испанския крал Филип III и Маргарита Австрийска. Мария-Анна е сестра на френската кралица Анна Австрийска и на испанския крал Филип IV.

През 1620 г. английският крал Джеймс I избира инфанта Мария-Анна за съпруга на сина си, бъдещия крал Чарлз I. Чарлз дори посещава Мадрид, за да се срещне с младата инфанта. В английската история проведените преговори за сключването на този брак са известни като „Испански мач“. Те са неуспешни, тъй като инфантата категорично отказва да се омъжи за протестант, а Чарлз не се съгласява да приеме католицизма. В крайна сметка Чарлз се жени за френската принцеса Хенриета Мария.

Брак[редактиране | редактиране на кода]

На 20 февруари 1631 г. Мария-Анна е омъжена за първия си братовчед, бъдещия Фердинанд III, тогава крал на Унгария. Двамата имат шест деца:

Портрети на някои от децата на Мария-Ана[редактиране | редактиране на кода]

На 15 февруари 1637 г. Фердинанд III е обявен за император на Свещената Римска империя, а Мария-Анна – за негова императрица.

По време на тридесетгодишната война семейството на Мария-Анна се премества от Виена в Линц. Там бременната с последното си дете императрица е отровена. Налага се детето, което Мария-Анна носи, да бъде изродено с цезарово сечение, но то умира малко след това.

Източници[редактиране | редактиране на кода]