Анна Австрийска (1528 – 1590)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други личности с името Анна Австрийска.

Анна Австрийска
херцогиня на Бавария
Jakob Seisenegger 002.jpg
портрет от 1545 г., музей Виена
Наследила Мария Якобея фон Баден
Наследена от Рената Лотарингска
Лични данни
Родена
Починала
Семейство
Династия Хабсбурги
Баща Фердинанд I
Майка Анна Ягелонина
Брак Албрехт V
Потомци Вилхелм V Благочестиви, Фердинанд, Мария Анна, Ернст
Анна Австрийска в Общомедия

Анна Австрийска (на немски: Anna von Österreich, * 7 юли 1528 в Прага, † 16 октомври 1590 в Мюнхен) е ерцхерцогиня на Австрия и чрез женитба херцогиня на Бавария.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

портрет като малка

Тя е дъщеря на по-късния император Фердинанд I (1503 – 1564) от Хабсбургите и Анна Ягелонина (1503 – 1547), дъщеря на крал Владислав II, крал на Бохемия и Унгария.

Годеж и брак[редактиране | редактиране на кода]

Още като дете Анна е сгодявана първоначално за принц Теодор Баварски (1526 – 1534), син на баварския херцог Вилхелм IV, а след това за херцог Шарл Орлеански (1522 – 1545), син на френския крал Франсоа I. Двамата умират преди да се сключи брак.

На 4 юли 1546 г. 17-годишната Анна се омъжва за бъдещия баварски херцог Албрехт V (1528 – 1579), от династия на Вителсбахи, брат на нейния първи годеник. Този брак е част от стратегията на чичото на булката император Карл V, който иска да осигури поддръжката на Албрехт V преди Шмалкалденската война. Сватбеният подарък от императора са 50 000 гулдена.

До началото на Албрехтовото управление в Бавария, той и Анна живеят в Ландсхут. След смъртта на нейния съпруг през 1579 г. тя получава вдовишка издръжка от 200 000 гулдена и живее до смъртта си в построената за нея част от Мюнхенската резиденция.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Анна и Албрехт V имат седем деца:

Херцогиня Анна и духовния живот на херцогството[редактиране | редактиране на кода]

Albrecht and Anna playing chess.jpg

Анна и Албрехт оказват силно влияние на духовния живот на херцогството. Откривайки няколко музея и основавайки Баварската държавна библиотека, те донасят на Мюнхен репутация на град на просвещението и изкуствата. Освен това Анна и Албрехт също оказват поддръжка на художника Ханс Милих и композитора Орландо ди Ласо. Най-известната работа на Милих за херцогинята става Книга за съкровищата на херцогиня Анна Баварска („Kleinodienbuch der Herzogin Anna von Bayern“, BSB-Hss Cod.icon. 429) – манускриптът е изпълнен през 1555 година и представлява опис на скъпоценностите, които са и принадлежали. Една от миниатюрите в описа изобразява спечелена от Анна срещу мъжа и партия шах.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Constantin von Wurzbach, Anna von Oesterreich, Herzogin von Bayern. Nr. 26. In: Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich. 6. Verlag L. C. Zamarski, Wien 1860, S. 151 (online)