Хенриета-Мария Бурбон-Френска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хенриета-Мария
Кралица на Англия, Шотландия и Ирландия
HenriettaMariaofFrance02.jpg
Лични данни
Управление 13 юни 162530 януари 1649
Родена
Починала
Погребанаа в Сен Дени
Предшествана от Анна Датска
Наследена от Катарина де Браганса
Подпис French signature of Henriette Marie of France in 1626 to Cardinal Richelieu.jpg
Семейство
Династия Бурбони
Баща Анри IV
Майка Мария Медичи
Брак Чарлз I
Герб Coat of Arms of Henrietta Maria of France.svg
Хенриета-Мария в Общомедия

Хенриета-Мария дьо Бурбон (25 ноември 1609 г. – 10 септември 1669 г.) е френска принцеса и кралица на Англия, Ирландия и Шотландия – съпруга на крал Чарлз I. Тя е майка на кралете Чарлз II и Джеймс II и е баба на други трима английски монарси – Мария II, Уилям (Вилем) Орански и Анна Стюарт.

Хенриета-Мария е родена на 25 ноември 1609 г. в Лувъра, Париж. Тя е дъщеря на френския крал Анри IV дьо Бурбон и на втората му съпруга Мария Медичи.

На 13 юни 1625 г. Хенриета-Мария се омъжва за английския крал Чарлз I, който получава преди това отказ да се ожени за испанската инфанта Мария-Анна. Възпитана като католичка, Хенриета-Мария става изключително непопулярна в протестантска Англия.

Известна е с активната си намеса в държавните дела на страната в периода, през който съпругът ѝ управлява без да свиква Парламента (1629 – 1640). Кралицата успява да предотврати назначаването на пуритани за английски посланици в Испания и търси начини за обезсилване на Парламента, насърчавайки абсолютистките амбиции на съпруга си. По време на конфликта между Чарлз I и Дългия парламент, Хенриета-Мария осигурява значителна финансова и военна подкрепа за съпруга си от Католическите сили в чужбина. През 1642, когато е началото на конфликта, кралицата е в Европа, където търси парична подкрепа за роялистките сили в Англия. В началото на 1643 кралицата се завръща на острова начело на значителна войска, основавайки собствен щаб в Йорк. След залавянето на краля през 1644 г. и отказа му да приеме условията на Парламента, Хенриета-Мария се завръща във Франция, където през 1649 г. научава за екзекуцията на съпруга си. Смъртта на Чарлз I оставя Хенриета-Мария почти разорена.

Бившата кралица остава в Париж до реставрацията на монархията в Англия през 1660 г. Във Франция тя вбесява английските роялисти, след като решава да покръсти най-големия си син в католическата вяра. През декември 1660 Хенриета-Мария се завръща в Лондон, където живее като кралица майка в Съмърсет Хаус до 1665 г., след което се завръща окончателно във Франция. Постоянните ѝ финансови проблеми са решени, след като ѝ е отпусната значителна пенсия. Умира на 10 септември 1669 г. в Шато Коломб и е погребана в кралската крипта на базиликата „Сен Дени“ край Париж.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]