Мария-Тереза Савойска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мария-Тереза Савойска

Мария-Тереза Савойска (на френски: Marie-Thérèse de Savoie, 31 януари 1756 - 2 юни 1805) е принцеса на Сардиния и Пиемонт и херцогиня на Артоа, съпруга на Шарл, херцог Д'Артоа - най-малкия внук на френския крал Луи XV, който по-късно става крал под името Шарл X.

Мария-Тереза е родена на 31 януари 1756 в Торино. Тя е дъщеря на сардинския крал Виктор-Амадей III и на инфанта Мария-Антониета Бурбон-Испанска. На 16 ноември 1773 г. Мария-Тереза се омъжва за френския принц Шарл, граф Д'Артоа. Две години преди това сестрата на Мария-Тереза - Мария-Жозефина, се омъжва за брата му - Луи, херцог Дьо Прованс. Бракът между Шарл и Мария-Тереза не развълнувал нито един от двамата младоженци. След раждането на децата им те фактически не живеят заедно.

Мария-Тереза разжда на Шарл четри деца:

Мария-Тереза е една от най-ненавижданите жени във френския двор по това време. Графиня Д'Артоа емигрира от Франция заедно със семейството си след избухването на Великата френска революция през 1789 г. Умира в Грац през 1805 г. Тъй като умира преди съпругът ѝ да бъде коронован за крал на Франция, Мария-Тереза никога не е носила кралска титла.